vestnik

Od petka na voljo nova mobilna aplikacija zVem za dostop do digitalnega covid potrdila

Vestnik, 20. 7. 2021
Posnetek zaslona
Aplikacija zVem.
Aktualno

Aktualno dogajanje glede bolezni covid-19 sta v torek predstavila minister za zdravje Janez Poklukar in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Vladna govorka Maja Bratuša je uvodoma pojasnila, da je tedensko povprečje okužb 54, štirinajstdnevna incidenca pa znaša 37. Dodala je, da število okužb v državah članicah Evropske unije znova raste, marsikje so že stopili v četrti val epidemije. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je povedal, da je vlada na dopisni seji sprejela uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom s sars-cov-2, ki jo je na konferenci tudi predstavil, hkrati pa je vse znova pozval k cepljenju in tudi k opolnomočenju o koristnosti cepljenja. Uredba se bo začela uporabljati 23. avgusta letos. Hitri testi bodo plačljivi, razen za osebe, ki lahko povzorčijo širjenje covida-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, v katerem delujejo, ter za osebe, ki se ne smejo cepiti, kar morajo izkazati s potrdilo zdravnika. V šolah se bo še naprej izvajalo samotestiranje, način izvajanja pa bodo opredelili z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Določili bodo tudi povračilo stroškov za izvajanje hitrih antigenskih testov (HAGT) za samoplačnike, ki pa ne bodo smeli biti dražji od 12 evrov. 

Število testirnih mest bo manjše, saj zaradi cepljenja ne bo tolikšega povpraševanja po njih, bodo pa še vedno dostopna za tiste, ki jih bodo potrebovali. HAGT bodo kriti s strani proračuna za indikacije, ki so določene v uredbi, vse ostale so skladno s stroko opredeljene na delovnih mestih. 

janez poklukar
STA
Janez Poklukar

"Epidemija je močno oslabila finančno stanje našega zdravstvenega sistema. Za hitre teste smo namenili več kot 50 milijonov evrov, za PCR teste pa več kot 70 milijonov evrov, beležimo več kot 15 tisoč hospitalizacij. Covid-19 nas je skupno stal več kot 200 milijonov evrov," tako Poklukar, ki je povedal, da so za temi številkami težke zgodbe. 

Ministrstvo za zdravje je skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pripravilo novo digitalno rešitev, aplikacijo zVem, ki nudi hiter in preprost dostop do izvidov, receptov in drugih dokumentov znotraj sistema eZdravje, med drugim omogoča tudi izdajo in shranjevanje digitalnih covid potrdil. Minister Poklukar je predstavil aplikacijo zVem, ki jo je možno naložiti na mobilni telefon. Kot je pojasnil, bodo v naslednjih dneh lahko tudi organizatorji vseh prireditev dostopali do aplikacije za mobilne telefone s sistemom android, s katero bodo anonimno spremljali izpolnjevanje PCT pogojev obiskovalcev. "Potrebno je bolje spremljati izvajanje pogojev PCT, zato bo tu nekaj sprememb. Pripravljamo novo orodje, s katerim bo to bolj enostavno." 

potrdilo-eu-o-covidu-19
Dreamstime
Fotografija je simbolična.

V prvi polovici avgusta bo potekala nadgradnja programske opreme, omogočili pa bodo tudi dostop do programskih orodij preko spletnih portalov Google in Apple. Aplikacijo si je do danes na svoje telefone naložilo skoraj 18 tisoč prebivalcev Slovenije, aktivacij v prijavnem sistemu pa je bilo nekaj več kot 11.800. 

milan-krek
STA
Milan Krek

Milan Krek, direktor NIJZ, je povedal, da je aplikacija izredno pomemben dosežek slovenskega zdravstva in pozval k njeni uporabi. "Vesel sem, da smo to dosegli, upam, da gremo po tej poti naprej," je še povedal, nato pa predstavil epidemiološko stanje v svetu. "Želimo si hitrejšo rast precepljenosti, saj to pomeni boljšo zaščito." Številke v Sloveniji napovedujejo, da se bomo začeli počasi usmerjati proti novemu valu, kako se bo val razvijal naprej, pa je odvisno od nas, je še dodal Krek. Med najbolj obremenjenimi sta posavska regija in jugovzhodna Slovenija. 

"Ob 75-odstotni precepljenosti starejših od 12 let si lahko predstavljamo široko odprto družbo," je povedal Poklukar, ki je dodal, da verjame v solidarnost vseh prebivalcev Slovenije ter da je skrb drug za drugega sinonim za cepljenje. 

novinarska-konferenca aktualno-dogajanje koronavirus