vestnik

Učenci in dijaki se v ponedeljek vračajo v šole, v vrtce tudi najmlajši

Vestnik, 8. 4. 2021
Jure Zauneker
S ponedeljkom se v vrtce in šole vračajo vsi otroci in dijaki, slednji bodo šolanje nadaljevali po modelu C.
Aktualno

Aktualne stanje o bolezni covid-19 sta predstavila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in profesor Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani. Konferenca je bila posvečena vračanju učencev in dijakov v šolo in cepljenju s cepivom z AstraZeneco.

Vladna govorka Maja Bratuša je uvodoma povedala, da 14-dnevna incidenca na ravni države znaša 647, tedenska incidenca je 305,6. Posavska, pomurska in zasavska regija imajo najnižjo tedensko incidenco. Še vedno se povečuje tudi število sprejemov v bolnišnice. 

Odločitve, ki jih je danes sprejela vlada, je predstavila Simona Kustec. V ponedeljek se otroci vračajo v vrtce, učenci in dijaki pa v šole. Vračanje v vrtce ter osnovne in srednje šole bo potekalo kot pred zaprtjem, to pomeni, da se vsi učenci vrnejo v osnovne šole, dijakinje in dijaki pa bodo šolanje nadaljevali po modelu C - po razredih se bodo izmenjevali tedensko. Prav tako bodo od nedelje odprti dijaški domovi. 

Dodala je, da so maske povsod v šolah obvezne za učence od 6. do 9. razreda, tudi za zaposlene in dijake, nošnja mask ni več obvezna pri pouku športne vzgoje. Otroci od 1. do 5. razreda morajo maske nositi v skupnih prostorih. 

simona kustec
STA
Simona Kustec

V osnovnih in srednjih šolah kot dodatno varovalko uvajajo možnost prostovoljnega samotestiranja učencev in dijakov. "Šolam bomo v prihodnjih dneh bomo posredovali informativni film, da se bodo lahko učenci, dijaki in starši seznanili s postopkom samotestiranja," je še dodala Kustečeva. Po prvih odzivih s šol o pripravljenosti za prostovoljno samotestiranje, znaša ta v osnovnih šolah okrog 20 odstotkov, v srednjih šolah pa med 18 in 19 odstotki. "Samotestiranje otrok je brezplačno in prostovoljno," je še dodala Kustečeva. 

Ministrstvo bo skupaj s pristojnimi na NIJZ v kratkem odgovorilo tudi na vprašanje, kako bo z izvajanjem maturitetnih obveznosti v primeru karantene. Takoj po 1. maju sledi prvi del mature, pisanje eseja, do takrat bo ministrstvo preigralo scenarije, in sicer tako, da bodo življenjski in razumevajoči ter da bodo dijakinjam in dijakom omogočili pisanje zaključnih izpitov, če ne bodo imeli večjih zdravstvenih težav. 

"Predlog odloka, o katerem bomo odločali po današnjem sestanku, je baziran na zavezi, ki smo jo dali pred zaprtjem. Ocena je, da je to izvedljivo, vendar moramo dobiti zdravstveno oceno z vidika varnosti, vsekakor takoj, ko bo prva priložnost, da dobimo zeleno luč, vračamo šport nazaj v še večjo aktivnost," je o vračanju športa v normalne tirnice pojasnila ministrica. 

borut štrukelj
Vestnik
Prof. dr. Borut Štrukelj

Borut Štrukelj je predstavil cepivo AstraZeneca. Izrazili bi zadovoljstvo, kar se tiče evropske agencije za zdravila, hkrati pa izražamo kritiko temu poročilu, ker je bistveno premalo natančno, ker ne opredeljuje, katerim skupinam posameznikov je zdravilo namenjeno. To odlačanje je Ema prepustila v posamično odločanje vsaki državi članici. 

Spregovoril je tudi o cepivo Johnson&Johnson, pojasnil je, da je primerno za vse, starejše od 18. let, prav tako ne vpliva na plod otroka, vendar se mora nosečnica o cepljenju pogovoriti s svojim zdravnikom. Po 14 dneh prihaja do maksimalne učinkovitosti cepiva, je še dodal. Cepivo dobro deluje proti različnim virusnim dovtipom. 

cepljenje, srednja-zdravstvena-šola, cepljenje-učiteljev
Aleš Cipot
Cepljenje

Danes ob 17. uri bo potekal delovni sestanek s svetovalno skupino pri Ministrstvu za zdravje, ko se bodo pogovarjali tudi o vladnem semaforju. Glavna prioriteta bo, da bo izobraževalni proces v vrtcih in šolah ostal tak, kot je. 

novinarska-konferenca simona-kustec borut-štrukelj