vestnik

O možnosti dodatnega sproščanja ukrepov, poteku cepljenja in neželenih učinkih

A. N.R. R., 8. 3. 2021
STA
Infektologinja doc. dr. Mateja Logar, hvaležna za trenutek, ko se je s klinike vrnil na svoj dom prvi bolnik s covidom-19.
Aktualno

Aktualno stanje glede bolezni COVID-19 sta na današnji novinarski konferenci poleg vladne govorke predstavila Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, in Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani.

Vladna govorka Maja Bratuša je uvodoma predstavila zadnje podatke in povedala, da smo še vedno v oranžni fazi in da za rumeno še niso izpolnjeni pogoji. Incidenca na ravni države je še vedno zelo visoka. Nekoliko je porasla 14-dnevna incidenca na ravni državi, medtem ko je Pomurska regija med tistimi, ki so najboljše, podobno je s 7-dnevo incidenco. Po podatkih NIJZ-ja 7-dnevno povprečje potrjenih primerov 764, za rumeno fazo pa bi jih moglo biti manj kot 600.

logar
Tina Roš
Mateja Logar

Mateja Logar je potrdila, da zaradi epidemioloških trendov, ki se ne izboljšujejo, ne moremo v prihodnjih dneh pričakovati dodatnega sproščanja ukrepov. Razložila je, da so se za vračanje dijakov v srednje šole odločili na pobudo ministrstva za šolstvo. Odločili so se odločili še za nošnjo mask od 6. razreda dalje tudi v matičnih razredih. V teh mesecih so ugotovili, da so maske tiste, ki pomagajo pri omejitvi širjenja okužb.

Nadaljuje se tudi cepljenje prebivalstva, kar je eden najbolj učinkovitih ukrepov. Želeno je, da čim prej dosežemo 60-odstotno precepljenost, nekje 90-odstotna pa je tista, ki zanesljivo prepreči širjenje okužbe. 

borut strukelj
Bobo
Borut Štrukelj

Borut Štukelj pa je povedal, da se v teh dneh pričakuje pozitivno mnenje za cepivo družbe Johnson in Johnson, in če že prihodnji dan evropski direktorat za zdravje da pozitivno mnenje, lahko hitro pride do distribucije. Pričakujemo, da bi bilo, če bo vse po predvidevanjih, to cepivo v Sloveniji v mesecu dni. Cepivo Johnson in Johnson je DNA cepivo in je zelo podobno cepivom Sputnik V. in AstreZeneca.

Znane so rezultati kliničnih študijah, ki so bile narejene v Evropi, ZDA, Braziliji in Južni Afriki. Učinkovitost v ZDA je 72 odsotna, kar je primerljivo z učinkovitostjo AtreZenece, v Južni Afriki in Braziliji pa nekaj manj. Tu je bila učinkovitost nekoliko manjša, saj se vpliv mutiranih podtipov novega koronavirusa, a je še vedno zadovoljiva. Za primerjavo je povedal, da cepivo prot gripi ščiti 50 odsotno. Predstavil je tudi predvidena nova cepiva, ki jih lahko v prihodnje pričakujemo.

O neželenih učinkih

Glede na primere smrt v sosednji Avstriji, so bili pri cepivu AstraZeneca še bolj pozorni na določeno serijo cepiva. Ta trenutek imamo podatek, da je približno 80 milijonov posameznikov po svetu že bilo cepljenih s cepivom AstraZenece, to je približno tretjina vseh cepljenih, teh je 300 milijonov. Neželenih učinkov je zelo malo, morda nekaj deset. Nekaj primerov resnih neželenih učinkov pa so zabeležili tudi pri cepljenju s cepivom Pfizer. 

epidemija ukom mateja-logar borut-štrukelj
Kaj zdaj berejo drugi