vestnik

Milan Krek: Avgusta se epidemija umiri, če se vmes kaj ne zgodi

A.N.R.R., 14. 6. 2021
Vestnik, Rtv
Milan Krek
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so predstavili epidemiološke razmere v Sloveniji. Aktualni podatki kažejo, da se stanje izboljšuje, zmanjšalo se je število aktivnih okužb, prav tako se izboljšujejo razmere v bolnišnicah. Število zasedenih postelj s covidnimi bolniki je 134, od tega 42 bolnikov potrebuje intenzivno terapijo, dva bolnika s covid-19 pa sta v nedeljo umrla.

Danes so res lepe številke, najnižje od lanskega poletja, je zadnje podatke komentiral tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Prihaja poletje in zmanjšuje se število okuženih z novim koronavirusom. Število okuženih se zmanjšuje tako pri nas kot v Evropi, številke okužb pa trenutno rasejo na južni polobli, ki se premika v zimski čas. Najhuje je trenutno v Južni Ameriki.

Povedal je, da je ugodno stanje v domovih za starejše, saj je večina bila cepljena ali je Covid-19 že prebolela, ter apeliral na zaposlene, naj se gredo cepit, če se še niso. Trenutno starejši ne zbolevajo več tako pogosto, zato je tudi potreb po bolnišničnem zdravljenju manj, manj jih potrebuje intenzivno nego in manj je tudi smrti. Žanjemo sadove decembrskih ukrepov, je dodal k temu Krek.

cepljenje, srednja-zdravstvena-šola, cepljenje-učiteljev
Aleš Cipot
V cepilnih centrih poteka cepljenje brez čakalnih vrst. .

Cepljenje brez čakalne vrste

V Cepilnih centrih po vsej državi poteka cepljenje brez naročanja. V Sloveniji je cepiva dovolj, zato v cepilnih centrih pripravljajo dneve odprtih vrat, ko je cepljenje mogoče brez naročanja. Hkrati bo ob cepljenju mogoče vložiti zahtevo za pridobitev digitalne identitete. Digitalno potrdilo na portalu zVem omogoča izpis QR kode oziroma EU digitalnega covid-19 potrdila in še drugih potrdil.

Krek je Lokalne skupnosti pozval, naj dobro pogledajo v svojem okolju, ali pri njih živijo starejši, ki se niso prišli cepit, ker nimajo prevoza in niso mobilni, ter poskrbijo, da se jih pripelje cepit v Cepilne centre. Zbirajo pa se tudi prijave za cepljenje najstnikov in ko bo to število dovolj veliko, bodo na posebne dneve organizirali cepljenje tudi zanje. 

Napovedal je še, da se lahko pričakuje konec junija in sredi julija okoli 50 okužb dnevno, avgusta pa bi se epidemija, če se ne bi kaj zgodilo, umirila.

ukom aktualno-stanje epidemija milan-krek