vestnik

Milan Krek: Nekatere države imajo strožje ukrepe, kot jih imamo mi

A. N. R. R., 1. 2. 2021
STA
Milan Krek
Aktualno

Aktualno stanje glede bolezni COVID-19 na današnji novinarski konferenci predstavljata državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Trenutno se Slovenija še nahaja v rdeči fazi. Za prehod v oranžno fazo bi morala biti izpolnjena dva kriterija, 7-dnevno povprečje dnevno potrjenih okužb in število hospitaliziranih bolnikov, oboje mora pasti pod 1000. Trenutno pa ne dosegamo po nobenem kriteriju, je povedala vladna govorka Maja Batuša. 7-dnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ-ja znaša 1223. To je nekoliko več, kot je bilo včeraj, ko jih je bilo 1213. V bolnišnici pa je trenutno 1066 covidnih bolnikov. Podatki so pomembni, saj vlada na podlagi podatkov vsako sredo ugotavlja stanje in sprejem načrt sproščanja ukrepov.

Posnetek zaslona (93)
STA
Marija Magajne

Testiranje učiteljev in vzgojiteljev

Današnje testiranje učiteljev in vzgojiteljev ter drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju po Sloveniji je predstavila državna sekretarka Marija Magajne. Dodajala je, da so v prejšnjem tednu s hitrimi testi zaznali 288 pozitivnih šolnikov. Kar se tiče epidemioloških razmer jo veseli, da se razmere v bolnišnicah postopno umirjajo in upa, da se bo trend nadaljeval. Zagotovo k temu pripomore že velik delež cepljenih, predvsem pri starejših. Naj bo to spodbuda za tiste, ki še oklevajo, ali se bodo cepili, ko boste na vrsti. Le z zadostno precepljenostjo se bomo lahko vrnili v normalno življenje.

Milan Krek pa je predstavil nekaj javno zdravstvenih podatkov, ki so koristni, da jih javnost bolj pozna. Povedal je, da smo v zadnjih nekaj tednih zaznali počasen upad okuženih, v tem tednu pa spet opažamo počasno rast. Krivulja 7-dnevne incidence ni dober znak. Dobro pa je, da število umrlih strmo pada. Primerjava z ostalimi evropskimi državami, smo Slovenci nekje pri vrhu glede na število novoodkritih okužb v zadnjih 14 dneh. Glede ukrepov pa je povedal, da se govori, da smo bolj strogi, kot so ostale države, po kriterijih pa Slovenija sodi med države, ki nimajo tako strogih ukrepov.

Glede šol smo, pravi, odprli vsaj prvo triletko, medtem ko imajo v Veliki Britaniji, Nemčiji, na Portugalskem... zaprte, pa ima Nemčija bistveno manj okuženih in tudi Nizozemska. Javne prireditve so v večini držav prepovedane, v večini je prepovedano tudi združevanje več kot 10 oseb. Povsod se priporoča nošnja mask. Ukrep dela od doma je eden najbolj učinkovitih ukrepov.

Situacija je nestabilma

Predstavil je tudi simulacijo razvoja epidemije in kako skušajo z modeli ugotoviti trend za naprej. Opozoril je na britanski sev, ki se ga boji vsa Evropa, vnesel se je tudi južnoafriški, poznamo že veliko novih variant virusa, kot je brazilski. Vsi ti se zelo hitro širijo.Pravi še, da je situacija zelo nestabilna in da lahko pridemo v hud tretji val.

covid-19 koronavirus epidemija razmere