vestnik

O epidemioloških razmerah, ki se ne izboljšujejo več

A. N.R.R., 25. 1. 2021
STA
Vinko Logaj
Aktualno

Epidemija se več ne izbojšuje tako očitno, ampak so podobni podatki, kot so bili v začetku novembra, ko je bila situacija zelo zahtevna, je povedala vladna govorka Maja Bratuša. Na novinarski pa so spregovorili tudi o novem sevu ter ponovnem odpiranju šol in vrtcev.

Aktualno stanje glede bolezni COVID-19 so danes na novinarski predstavili državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte, direktor Zavoda RS za šolstvo dr. Vinko Logaj, klinična psihologinja dr. Mateja Hudoklin, direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše, ter izr. prof. dr. Maja Drobnič Radobuljac, vodja enote za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana.

murska-sobota, zdrastveni-dom, testiranje-na-hagt
Jure Zauneker
Danes se začne najbolj množično testiranje.

Alenka Forte je predstavila testiranje zaposlenih v šolstvu in vrtcih, ki pomeni najbolj množično testiraje v enem dnevu pri nas in predstavlja velik organizacijski zalogaj. Pri tem je spomnila na vse potrebne varnostne ukrepe, da bi se preprečilo širjenje virusa. Epidemija, v kateri se nahajamo nima v naprej predvidenega scenarija, marsikaj o virusu še ne vemo, vsi pa lahko doprinesemo k zajezitvi širjenja virusa. Zaprosila je tudi za potrpežljivost in solidarnost vseh ter, da se varnostni ukrepi naj ne opuščajo.

sbms, epidemija, alenka-forte
A.Nana Rituper Rodež
Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte, ko je prejšni teden obiskala SBMS.

Fortejeva je spregovorila tudi o novem, angleškem sevu korona virusa. Še vedno je znan le en odkrit primer, NIJZ pa je šel v preverjanje testov za nazaj, vendar rezultatov še nimajo. Testi, s katerimi ga odkrivajo so dostopi šele kratek čas. V Sloveniji smo jih doslej pridobili 2000, ki nam jih je podarila Slovaška.

Direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj pa je podrobneje predstavil ukrepe za lažji prehod na šolanje v šoli ter na kaj so naj v vzgojno izobraževalnih zavodih še posebno pozorni. Med drugim naj zagotovijo čas za ponovno uvajanje otrok v šolo, naj so pozorni na učence, ki niso imeli dovolj dobrega dostopa do spleta, o razlikah med učenci, ki so nastale v času šolanja na daljavo, o enem ocenjevalnem obdobju in kaj to prinaša ter drugo.

7a5c67a7c6152ffda161d34063ff6919
Pixabay
Imamo epidemijo duševnih motenj pri mladih.

Maja Drobnič Radobuljac, vodja enote za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana, pa je uvodoma dejala, da imamo že dolgo epidemijo duševnih motenj pri mladih, v zadnjih 25 letih je prišlo do več kot 60 odsotnega porasta duševnih motenj pri otrocih in mladostnikih. Zadnje tedne v Sloveniji poslušamo o 30 % porastu poskusov samomora pri mladostnikih. Poudarja, da so povečanje zaznali samo v eni pediatrični bolnišnici v Sloveniji, v Mariboru so zaznali celo za četrtino manj poskusov samomora pri mlajših od 18 let.

novinarska-ukom vinko-logaj epidemija