vestnik

(HITRI TESTI) Mobilne enote tudi v Murski Soboti, ni še znano ne kdaj in ne kje

A. N.R.R., 21. 12. 2020
Bobo
Jelko Kacin.
Aktualno

Čeprav se epidemiološke razmere izboljšujejo, je stanje še vedno skrajno resno, je pravi Kacin. Virus se širi, bolnišnice pa so še vedno dokaj polne. In kakšna je epidemiološka slika v Pomurju?

Aktualno stanju glede bolezni COVID-19 so na današnji novinarski konferenci predstavili in komentirali mag. Marija Magajne iz Ministrstva za zdravje, prof. dr. Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani, psihologinja doc. dr. Andreja Poljanec in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma izpostavil nekaj ključnih poudarkov s sobotne izredne seje vlade na Brdu pri Kranju, na kateri so med drugim sprejeli tudi odločitve glede ukrepov med božičnimi in novoletnimi prazniki. Vlada je odločila, da za božič in, v kolikor bo epidemiološka slika dobra, tudi čez novo leto, omejitev gibanja le na območje občin ne bo veljalo.

V veljavi pa bo ostala enaka omejitev gibanja v nočnem času. Druženja oziroma zbiranja na javnih površinah na prostem ne bo dovoljeno, dovoljena pa so zasebna druženja največ šestih odraslih oseb iz največ dveh gospodinjstev. Od epidemioloških razmer pa je odvisno tudi odpiranje vrtcev in šol, kar je sicer predvideno za 4. januar.

Čeprav se epidemiološke razmere izboljšujejo, je stanje še vedno skrajno resno, je še povedal Kacin. Virus se širi, bolnišnice pa so še vedno dokaj polne. Kljub izboljšanju, se lahko stanje hitro poslabša, zato je ob tem spomnil na ukrepe, ki se jih je potrebno držati in jih upoštevati.

a9f2e6fd57d1fb6ec7c49d9b5a7f0a14
Nataša Juhnov
Svetujejo, naj se preožijo vsa nenujna potovanja v tujino, saj je tveganje za vnos okužb v državo ob vračanju izredno veliko.

Spomnil je, da je predsednik vlade čez vikend že javno pozval k preložitvi vseh nenujnih potovanj in obiskov v tujini, saj epidemiološke razmere še posebej v državah Zahodnega Balkana ostajajo zelo resne in se še najprej slabšajo. Tveganje za vnos okužb v državo ob vračanju pa ostaja izredno veliko. »Omejimo druženja, premislimo, koga bomo obiskali čez praznike, delajmo od doma, če je to le mogoče in si vzemimo vsaj nekaj dni dopusta,« je še dejal.

Statistika novo okuženih

Slovensko povprečje znaša 950 okuženih na 100 tisoč prebivalcev v 14 dneh. Najslabše razmere so še vedno v posavski regiji, kjer je incidenca večja od 1480, pomurska regija pa je že nekaj dni na tretjem mestu.

koronavirus, covid-19, covid19, testiranje, okužbe, razkužilo
Niko Časar
Mobilne enote hitrih testov ne bodo opravljal samo v Ljubljani, amak tudi po mestnih občinah. Ni še znano ne kje in ne kdaj.

Jutri začnejo opravljati hitre teste

Kot je povedala Marija Magajne z Ministrstva za zdravje, se jutri v Sloveniji začenja prostovoljno brezplačno testiranje, ki je namenjeno promociji testiranja s hitrimi antigenskimi testi. Poleg Ljubljane bodo posebne mobilne enote teste opravljale tudi v drugih mestnih občinah. Pravi, da bo testov dovolj in so že na razpolago. Če bo potrebno in bo zanimanja veliko, bodo testiranja nadaljevali.

Na javni poziv Ministrstva se je prijavilo 52 izvajalcev, ko so ponudili okrog 130 mobilnih  timov, ki bodo izvajali presejalna testiranja. Zaenkrat se na odvzem brisa ni treba naročati, lahko se le zglasimo na izbranih mestih in sledimo navodilom redarjev. S seboj je potrebno vzeti osebni dokument ali kartico zdravstvenega zavarovanja. Izvidi bodo znani 15 minutah.

novinarska aktualno-stanje jelko-kacin