vestnik

Precepljenost je osrednji pogoj, da se bo ta epidemija končala

A.N.R.R., 20. 9. 2021
STA
Janez Cigler Kralj
Aktualno

O aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta danes spregovorila minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj ter poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

Uvodoma je vladna govorka Maja Bratuša predstavila podatke in izpostavila, da se število okuženih pri nas povečuje, prav tako se povečuje število oseb, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še posebno na oddelkih za intenzivno terapijo. Pohvalno pa je, je še dodala, da se povečuje tudi število ljudi, ki se želijo cepiti.

Stanje v domovih za starejše in socialno varstvenih ustanov je predstavil minister Cigler Kralj in dejal, da se vsi zavedajo pomena cepljenja. V domovih je med stanovalci domov za starejše skoraj 96-odsotna precepljenost. Med zaposlenimi pa je nekoliko slabša, 60 odstotna.

Kljub visoki precepljenosti med stanovalci pa je Cigler Kralj danes na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedal, da prihajajo v obdobje, ko se tudi v domovih za starejše in socialnovarstvenih zavodih ponovno srečujejo s porastom okužb z novim koronavirusom. Čeprav število okužb ni visoko, pa beležijo njihovo hitro rast.

Vseeno so razmere bistveno drugačne kot pred enim letom. "Resni bolezenski znaki se ob morebitni okužbi pojavijo zelo redko, pogosto gre za asimptomatske primere, odhodov na bolnišnično zdravljenje pa je zelo malo," je dejal. Od avgusta je obolelo 92 stanovalcev in 110 zaposlenih, zabeležili so tudi devet smrtnih žrtev. Zaradi visokega deleža precepljenih, pa se resni zapleti redkeje pojavljajo. V bolnišnico so morali premestiti 2,1 odstotkov okuženih, ki so bili cepljeni, in 15,8 odstotkov okuženih, ki niso bili cepljeni.

Cepljenje se bo še nadaljevalo, saj je tako med stanovalci kot zaposlenimi še nekaj prebolevnikov in se še niso cepili, je dodal minister. Precepljenost je osrednji pogoj, da se bo ta epidemija končala, zato je vse državljane, še posebej zaposlene v socialnovarstvenih ustanovah in programih, pozval, naj se cepijo.

covid-19 ukom janez-ciglar-kralj kornavirus