vestnik

(NOVO) Janžev vrh: Okoljsko ministrstvo pravi, da ne ve nič o zavrnitvi krajanov 

Vida Toš, 24. 7. 2018
Aktualno

Boj med krajani in Telemachom, ki želi na Janževem vrhu postaviti bazno postajo, se nadaljuje. 

Civilno iniciativo Janžev Vrh, ki je proti temu, da bi na Janževem vrhu Telemach postavil bazno postajo, je občina Radenci obvestila, da bo 31. julija na Upravni enoti Gornja Radgona narok za ustno obravnavo v zvezi z omenjeno bazno postajo. Vodja iniciative, Drago Domanjko: “Takoj smo ugotovili, da med vabljenimi - kljub temu, da smo zbrali več kot 200 podpisov podpore proti - ni civilne iniciative. Na Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) smo namreč poslali vlogo za dodelitev statusa stranke ali stranskega udeleženca v postopku in danes smo prejeli sklep, da nam tega statusa niso priznali, ker so po vpogledu v dokumentacijo Telemacha ugotovili, da naša zahteva ni upravičena.Kljub temu, da smo v vlogi navedli, da imamo preko 200 podpisov podpore, to ni bilo dovolj, da bi lahko na ustni obravnavi povedali, zakaj nasprotujemo gradnji.”


Domanjko še dodaja, da je ministrstvo že po vpogledu v projektno gradbeno dokumentacijo ugotovilo, da je sevanje v okolici bazne postaje zanemarljivo: “In to je vse, kar je vplivalo na njihovo odločitev, da nas ne upoštevajo kot stranko! Zato se sprašujemo, kako je to sploh mogoče, da neko ministrstvo - in to celo za okolje in prostor - tako enostavno prezre krajane, ki želimo le živeti vzdravem okolju in prostoru?,” je jezen Domanjko.


Z ministrstva so nam poslali naslednji odgovor: "Na MOP nimamo podatka o tem, kdo in pod kakšno opravilno številko, je sklep izdal, niti nimamo številke domnevno dane vloge na MOP - za stransko udeležbo.Predvidevamo, da je bil sklep izdan s strani UE Gornja Radgona, in sicer v postopku izdaje gradbenega dovoljenja. Če je temu tako lahko Civilna iniciativa vložil pritožbo na prvostopni organ, o kateri bo odločil MOP v zakonitem roku. Tudi na ARSO na podlagi navedenih podatkov niso našli nobenega postopka za to bazno postajo."
Drago Domanjko pa, nasprotno trdi, da je po današnjem pogovoru s Tanjo Šebek Šušteršič z MOP, ki dela na direktoratu za prostor, graditev in stanovanja izvedel, da bi lahko bili stanka v postopku v primeru, da bi s strokovnim mnenjem dokazali, da je ta sevalna obremenitev v okolici škodljiva oziroma višja od tiste, ki jo navaja Telemach in povzema ministrstvo. Domanjko: "Gospa je povedala, da je zdaj velika odgovornost na občini Radenci, kajti, če bo ta v postopku na Upravni enoti predložila dokaze, da gradnja ni v skladu z občinskim prostorskim načrtom, se mogoče lahko gradnja prepreči."


Podrobneje smo o začetku spora pisali v članku, ki ga najdete na spodnji povezavi:
https://www.vestnik.si/telemach-marca-vlozil-vlogo-za-gradbeno-dovoljenje-za-gradnjo-bazne-postaje-janzev-vrh-6501246

Civilna iniciativa Janžev vrh bazna postaja Telemacha radenci
Kaj zdaj berejo drugi