vestnik

V nedeljo 293 novih okužb, umrlo 26 ljudi

Vestnik, 18. 1. 2021
Vitja Rodež
Kakšna je epidemiološka slika?
Aktualno

V nedeljo je bilo po podatkih COVID-19 Sledilnika opravljenih 1769 testov, na katerih so odkrili 293 novo okuženih s koronavirusom. Od tega je bila opravljenih 1404 PCR testov, na katerih so odkrili 270 okužb in 365 hitrih testov, kjer so zabeležili 23 novih okužb.

Trenutno je aktivni 23 473 primerov. Ostale podatke bomo objavili sproti.

Hospitaliziranih je, po zadnjih podatkih, 1237 oseb, od tega jih 184 potrebuje intenzivno terapijo. Umrlo je 26 ljudi.

Podatki kažejo, da se epidemija se umirja. Po ocenah Instituta Jožefa Štefana (IJS) je reprodukcijsko število padlo pod ena. Še naprej pa je potek epidemije odvisen od obnašanja ljudi in tega, koliko se bodo držali varnostnih ukrepov.

Cepljenje se danes nadaljuje, čeprav je v Slovenijo prispelo nekaj manj cepiva, kot je bilo sprva načrtovano. Včeraj pa je državna sekretarka Alenka Forte v Murski Soboti povedala, da je podjetje Pfizer pristopilo k povečanju produkcije, tako bomo lahko kmalu tudi v Slovenijo dobili večje količine odmerkov cepiva. Količina je glede na razpoložljivost odvisna od evropskega dogovora, Sloveniji pa pripada 0,047 odstotkov proizvodnje. V prihodnje prihajajo tudi nova cepiva, ki so, kar se cepljenja tiče, manj zahtevna.

epidemija okuženi koronavirus