vestnik

Včeraj odkrili 243 pozitivnih na novi koronavirus

A. N.R.R., 1. 3. 2021
Niko Časar
zdravstvo, koronavirus, termometer, zaščitna maska
Aktualno

Včeraj je bilo opravljenih 1451 PCR testov, pri tem so odkrili 243 pozitivnih oseb na novi koronavirus, kar prestavlja 16,7 odstotka testiranih oseb. To je pet manj okuženih, kot jih je bilo odkritih prejšnjo nedeljo.

Opravili so tudi 9256 hitrih antigenskih testov.

V bolnišnici se zdravi 543 oseb obolelih s covid-19, od tega jih 91 potrebuje intenzivno nego. Umrlo je 11 oseb.

V Sloveniji je bilo doslej z obema dozama cepiva cepljenih 51 239 oseb, s prvo dozo pa 121 289. V tem tednu pričakujejo novo dozo cepiva.

Ostale podatke bomo objavili sproti.

koronavirus, zdravstvo, epidemija
Niko Časar
koronavirus, zdravstvo, epidemija

Eno leto od zaznane prve okužb s koronavirusom

Mineva leto dni od prve odkrite okužbe s koronavirusom pri nas. Enoletno spremljanje novega koronavirusa in covida-19 je prineslo veliko dognanj o prenosu in kužnosti virusa. "Pred letom smo menili, da je oseba kužna šele, ko zboli, danes vemo, da že dva do tri dni pred tem. Covid-19 brez znakov preboleva okrog 40 odstotkov okuženih, odgovorni so vsaj za tretjino prenosov," pa je za STA povedal infektolog Janez Tomažič.

Infektolog z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in predavatelj na medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani Tomažič je v pogovoru za STA pred prvo obletnico odkritja prve okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji ocenil, da so osebe, ki so okužene z novim koronavirusom, a ne kažejo nobenih znakov okužbe, Ahilova peta te pandemije.

Pred letom dni je namreč v zdravstveni stroki veljala ocena, da lahko okužen posameznik bolezen prenaša na druge šele, ko začne kazati znake bolezni. A se je pozneje izkazalo, da so kužni že dva do tri dni pred tem. Tako prenašajo virus, ne da bi za to vedeli. In brez simptomov okužbo preboleva kar okoli 40 odstotkov posameznikov, ki pa so odgovorni za vsaj tretjino prenosov novega koronavirusa.

koronavirus covid-19 epidemija