vestnik

(VIDEO) Tako šaljivo je Pahor šolarjem zaželel srečno v novem šolskem letu

I.B., 1. 9. 2019
Nataša Juhnov
Borut Pahor je posnel poslanico pred pričetkom novega šolskega let.
Aktualno

Pred novim šolskim letom so v poslanicah učencem in dijakom uspehe zaželeli predsednik države Borut Pahor, predsednik državnega zbora Dejan Židan in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Predsednik Pahor je sporočilo posnel kar na stopnicah, kot je značilno za njegove objave na družbenih omrežjih, pa je tudi v to dodal nekaj šaljivosti.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je poslanico namenil učenkam, učencem, dijakom, dijakinjam, učiteljicam in učiteljem ter drugim zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. "Pred nami je novo šolsko leto. Kot vedno se ga zelo veselimo, tudi zato, ker prinaša veliko novega, veliko izzivov. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport smo bili v poznih pomladanskih in poletnih mesecih kar pridni. Skupaj s šolami smo vpeljali vse tiste spremembe, ki bodo veljale v novem šolskem letu," je zapisal in izpostavil brezplačne učbenike in učna gradiva za prvi in drugi razred osnovne šole, spremenjen način opravičevanja polnoletnih dijakov ter t.i. Belo knjigo.

jernej pikalo
Aleš Cipot
Minister Jernej Pikalo

"Vsem želim vse dobro v novem šolskem letu, ogromno znanja, prijateljstev in vsega ostalega, kar šola prinaša. Prav šola je v Sloveniji eden od najboljših družbenih podsistemov in prav je tako, saj gre za naše državljane in prihodnje generacije," tako Pikalo. 

Dejan Židan je šolarjem in šolarkam zaželel radovedno in znanja željno šolsko leto. Opozoril pa je tudi na pomen varnosti otrok. "Otroci imajo pravico biti brezskrbni, odrasli pa smo dolžni pri tem storiti vse, kar je v naših močeh. Iz tega razloga si želim, da bi bili na cestah skozi vse leto, še posebej pa v teh prvih šolskih dneh, pazljivi in strpni ter predvsem, da bi mi, odrasli, otrokom s svojimi ravnanji predstavljali pravi vzgled," je zapisal Židan.

e7d748479bb4df79465a631f2f2be3ef
Aleš Cipot
Dejan Židan.

Občutek varnosti, podpore in zaupanja po njegovih besedah otroci potrebujejo tudi v vzgojno-izobraževalnem procesu, ki je za nekatere velikokrat stresen ali morda celo (pre)zahteven.Starše in učitelje je opozoril, da so ključni pri osvajanju novih znanj, premagovanju ovir in nabiranju novih izkušenj otrok, saj preko vzgoje in dobrega vzgleda oblikujejo družbo prihodnosti. "Nadvse cenim vaš trud, ki obenem pomeni veliko odgovornost. Želim si, da bi tudi v letošnjem letu nadaljevali z enakim delovnim elanom in vsem otrokom poleg vzgoje in znanja še nadalje zagotavljali zaupanja vrednega partnerja," je še dodal predsednik državnega zbora. 

novo-šolsko-leto poslanica