vestnik

Novo v primeru afriške prašičje kuge

Janko Votek, 18. 4. 2018
Janko Rath
Uradnih podatkov za kugo na Madžarskem še vedno ni, neuradno naj bi se razširila vse do Zalaegerszega. 
Aktualno

Ameriški strokovnjaki so potrdili, da se virus prašičje kuge lahko prenaša preko živalske krme. 

Po poročanju avstrijskega časopisa Top Agrara so strokovnjaki ameriške univerze Kansas v svojih raziskavah potrdili, da se virus afriške prašičje kuge lahko prenaša preko živalske krme. Izpostavili so, da s krmo lahko virus prenaša na velikih razdaljah (npr. med ZDA in Evropo). Po tej ugotovitvi nemški strokovnjaki več ne izključujejo možnosti, da je bil virus v Nemčijo prenešen preko surovin za krmo. Nemška proizvajalci krme velik del surovin namreč nabavljajo v Vzhodni Evropi. Ameriški raziskovalci še raziskujejo kako omejiti tveganja pri prenosu virusa s krmo.


11865c545b9a834cbb895cbabf17b290
Janko Rath
Na Uradu za varno hrano pravijo, da prijav ni.

Uradnih podatkov za kugo na Madžarskem še vedno ni

Potem, ko smo iz številnih neuradnih virov dobili informacije, da naj bi se afriška prašičja kuga razširila že vse do Zalaegerszega, ki je zelo blizu slovenske meje, uradnih potrdil o tem še vedno ni.Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so nam odgovorili, da s strani madžarskih pristojnih organov ali Evropske komisije (preko sistema obveščanja ADNS) do danes niso prejeli obvestila, da naj bi se APK pojavila pri divjih ali domačih prašičih na Madžarskem.


3b6802c979bf21c8437d5b031ce89367
Picasa
Madžarska je ena večjih izvoznic prašičjega mesa.

Bolezen je zelo nevarna

Za bolezen je značilno, da se hitro širi v populaciji divjih prašičev, najučinkovitejši preventivni ukrep za preprečitev prenosa na domače prašiče pa je, da imetniki živali dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe. Torej, da imajo razkuževalne bariere pred vhodi v hleve, uporabljajo zaščitne obleke, obutev, so umivajo in razkužujejo roke ter preprečijo stik med domačimi in divjimi prašiči, so še opozorili na Uradu za varno hrano.
afriška prašičja kuga madžarska bolezen urad za varno hrano