vestnik

Novo življenje legendarne trgovine

Timotej Milanov, 3. 6. 2021
Jure Zauneker
Prenova trgovine, ki zajema pritličje objekta, je samo začetek zgodbe.
Aktualno

Danes se začenja novo obdobje za soboško Blagovnico, saj v njej svoja vrata odpira trgovina Spar, ki jo bo upravljala družba Goričanka s Trdkove. S tem se ni zgodila samo zamenjava trgovca v prostoru, kjer je prej delovala Mercatorjeva trgovina, temveč so v objektu izvedli številne posodobitve.

Tako bo po novem trgovina imela samo en glavni vhod iz Slovenske ulice, ki bo nekoliko pomaknjen v primerjavi s prejšnjim. Nova trgovina bo imela za skoraj 190 kvadratnih metrov več prodajnih površin v primerjavi z dosedanjo, skupno se bo raztezala na 950 kvadratnih metrih površine. Poleg tega je bila izvedena popolna prenova notranjosti trgovine, pa tudi delna prenova fasade. Kot partnerji v investiciji nastopajo družba Brod na Muri, ki nosi stroške prenove notranjosti objekta in nepremične opreme, ter družbi Spar Slovenija in Goričanka kot imetnica franšize, ki sta zagotovili novo premično opremo.

»V prenovljenih in razširjenih prostorih bo nastala sodobna mestna trgovina s privlačno ponudbo, ki bo skladna z visokimi standardi Spara. Mi jo bomo pa še nadgradili z našo goričko prijaznostjo in gostoljubjem,« je pred slovesnim odprtjem, ki bo danes ob 10. uri, povedal Srečko Kalamar, direktor Goričanke, pod okriljem katere med drugim že delujejo štiri Sparove franšizne prodajalne, v Kobilju, Mačkovcih, pri Svetem Juriju in Gradu.

murska-sobota, blagovnica
Jure Zauneker
Blagovnica se danes odpira.

»Naša želja je, da ne bi šlo za še eno suhoparno trgovino, temveč da bi naša trgovina imela dušo in da bi se v njej ljudje dobro počutili. S tem bomo ustvarili nov potencial v mestnem središču in prispevali k njegovi revitalizaciji,« še pove Kalamar, ki meni, da mora biti ponudba, ki jo bodo prinesli v Mursko Soboti, sestavni del sodobnega mestnega življenja. Za potrebe nove trgovine so zaposlili 16 oseb, od katerih jih bo v trgovini delalo dvanajst. Po besedah Kalamarja so morali zaradi investicije okrepiti tudi druge službe v podjetju.

Želijo mestotvorne vsebine

Prenova trgovine, ki je zajemala pritličje objekta Blagovnice, pa je samo začetek zgodbe. V nadstropju nad njo bo namreč kmalu na voljo še za 1500 kvadratnih metrov prostorov. Do njih ne bo več možno dostopati skozi trgovino kot nekoč, temveč skozi nov vhod iz Slovenske ulice. Direktor Broda na Muri Rafael Kos pojasnjuje, da se sicer že pogovarjajo z več potencialnimi najemniki, vendar poudarja, da želijo v stavbi predvsem mestotvorne vsebine. Zato bi radi izvedli tudi neke vrste javno razpravo, da bi od ljudi izvedeli, katere vsebine sami vidijo kot najprimernejše za ta del mesta. Ob prenovi objekta se obeta še ena sprememba, ki bo precej opazna. Po dolgih letih bo na stavbi namreč spet zasvetil prepoznaven napis Blagovnica, ki so ga prav tako prenovili. »Pri obnovi smo želeli ohraniti to zgodovinsko prepoznavnost objekta, saj imajo ta napis vsi Sobočani v podzavesti, zato bi bila škoda, če bi ga odstranili. Prav tako želimo vse vsebine, ki bodo v objektu, združiti pod blagovno znamko Blagovnica in tako revitalizirati objekt,« še pove Kos.

IMG_2727
Brod na Muri
V prvem nadstropju Blagovnice bo kmalu na voljo za 1500 kvadratnih metrov najemniških površin.

Večji del stavbe v lasti Broda na Muri

Družba Brod na Muri je od banke upnice odkupila obe terjatvi do nekdanjih lastnikov objekta Blagovnice – družbe Dill nepremičnine v lasti Danila Horvata in podjetnika Igorja Lalovića, ki sta končala v stečaju. Tako je postala prvi ločitveni upnik. Kot pojasnjuje direktor družbe Rafael Kos, so imeli zato možnost organizirati še eno, že tretjo dražbo za prodajo nepremičnine ali pa prevzeti premoženje. Odločili so se za zadnjo možnost in prevzeli nepremičnino v posest. S pravnomočnostjo sklepov bodo spremembe vidne tudi v zemljiški knjigi. Brod na Muri ima tako zdaj v lasti skoraj celoten objekt Blagovnice s pripadajočimi zemljišči, razen nekaj manjših prodajaln v Slovenski ulici.

blagovnica murska-sobota otvoritev Goričanka