vestnik

Novosti v ljutomerski knjižnici

Vida Toš, 18. 3. 2018
Vida Toš
Replika gostilniškega interiera iz 19. stoletja spominja na čase, ko se je v Ljutomeru oblikovala javna knjižnična dejavnost.
Aktualno

Nov prostor za knjižnično gradivo, prenovljena čitalnica in kotiček nekdanje Čitalnice.

Splošna knjižnica Ljutomer se letos, ko občina slavi 150. let prvega slovenskega tabora in ustanovitve Čitalnice, intenzivno vključuje v prireditve ob jubileju. Svoje dejavnost želijo, pravijo, posebej popestriti tudi zaradi pričakovanega večjega obiska javnosti. Temu so vse enote knjižnice prilagodile svoje delo.


Ena pomembnih pridobitev ob obletnici je recimo novi prostor za knjižnično gradivo in prenovljena čitalnica za odrasle uporabnike knjižnice. Kljub malim sredstvom, s katerimi knjižnica razpolaga, je oddelek za odrasle od marca naprej bogatejši za opremo enega prostora. Nove police in razstavne vitrine so izdelek domačega mizarja in so nastale po idejah knjižničarjev. Prostor je že napolnjen s knjigami in drugim gradivom ter tako na voljo številnim uporabnikom. Krasijo ga vedute mesta Ljutomera, ki so bile zbrane v preteklem letu.

61b5f1cdc06c5f6e34733dd5d7499162
Vida Toš
Nov prostor za knjižnično gradivo v Splošni knjižnici Ljutomer.


Posebno mesto v prostoru ima kotiček nekdanje Čitalnice. Replika gostilniškega interiera in 19. stoletja spominja na čase, ko se je javna knjižnična dejavnost v Ljutomeru oblikovala, na policah pa so shranjene knjižnične raritete iz tega obdobja. Simboliko in spomin dopolnjuje spremna publikacija, v kateri nekdanji čitalničar razmišlja o svetu danes.

04002b95ca931f7698148fc10d74d5cf
Vida Toš
Priložnostna razglednica, izdana v čast nastanka in delovanja Čitalnice.


Obiskovalcem in drugim je na voljo tudi priložnostna razglednica in zgodovinsko gradivo o času nastanka in delovanja Čitalnice. V omenjenem kotičku bo v naslednjih mesecih na ogled nekaj knjižničnih dragocenosti, med njimi darila posebne vrednosti.

Splošna knjižnica Ljutomer Prva Čitalnica v Ljutomeru priložnostna razglednica
Kaj zdaj berejo drugi