vestnik

Nussdorferjeva: Ljutomer nima veliko socialne problematike

Vida Toš, 7. 11. 2018
Vida Toš
V Ljutomeru so si vzeli čas za ljudi in pogovore z njimi varuhinja človekovih pravic in njuna namestnika.
Aktualno

Vlasta Nussdorfer: »Prleki in Prekmurci kljub težkim pogovorom ne 'jamrajo' preveč, bolj potiho. So pa izjemno skromni in zelo hvaležni za pomoč.«

V prostorih Mestne hiše v Ljutomeru so se lahko danes ljudje srečali z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer in njenima namestnikoma, Ivanom Šelihom ter Kornelijo Mrzel. Nussdorferjeva pa si je vzela čas tudi za pogovor z ljutomersko županjo.


Vsi trije – varuhinja in njena namestnika – so skupaj opravili 28 pogovorov, ljudje pa so prišli po pomoč, nasvet ali pogovor ne le iz Prlekije, ampak tudi iz Murske Sobote in ostalih delov Pomurja.

82e909075cd9de15c404586945a7db94
Vida Toš
Naslednje srečanje z Vlasto Nussdorfer in njenima namestnikoma »na terenu« bo decembra v Šalovcih.


Vsi trije so, ko so na tiskovni konferenci govorili o njihovem srečanju z ljudmi, povedali, da je bila večina primerov, zaradi katerih so prišli ljudje k njim, s področja zemljiškega prava. Kar nekaj problemov so ljudje izpostavili, ker gre za probleme javnih cest, ki potekajo po zasebnih zemljiščih. Kar nekaj pogovorov je bilo povezanih s sodnimi postopki izvršbe; te bodo po njenih besedah podrobneje pogledali. Ena od današnjih strank je izpostavila trinajst let trajajoč zapuščinski, druga razporeditev invalida na delovno mesto. Varuhinja in njena pomočnika so povedali, da so polovici njihovih današnjih strank poizkušali pomagati le s samim pogovorom in nasveti, za nekaj primerov pa bodo odprli tako imenovane pobude. Tako bodo pod drobnogled dali enega od današnjih primerov in sicer po besedah Nussdorferjeve zaskrbljujoč primer ravnanja z najmlajšimi na eni od osnovnih šol. Pobudo bodo odprli tudi za komasacijski postopek in še enega v zvezi s primerom neustreznega čiščenja vodotoka. O ostalih morebitnih dodatnih pobudah pa se bodo odločili, ko bodo današnje primere pobliže pogledali.


Vlasta Nussdorfer je povedala, da je dobila vtis, da občina nima veliko socialne problematike, a vendar se zaveda, da se najrevnejši najtežje in neradi izpostavljajo: »Bili smo presenečeni nad odzivnostjo, nismo pričakovali toliko primerov; hkrati sem bila presenečena nad izjemnim karakterjem tukajšnjih ljudi. Kljub temu, da nekateri pridejo z resnimi težavami, ne 'jamrajo' kar vsepovprek in ne zelo na glas, bolj potiho. In – pridejo vseeno z nekim optimizmom. Hkrati pa z izjemno skromnostjo in hvaležnostjo za pomoč. Tako da se mi je danes še enkrat potrdilo to, kar zmeraj trdim – da mora varuh človekovih pravic biti prisoten na terenu.« Po mnenju Nussdorferjeve bi morala v manjših občinah obstajati celo služba za brezplačno pravno pomoč, saj se ljudje tukaj nimajo kam obrniti, odvetniki pa so povezani z visokimi stroški.
Naslednje srečanje z Vlasto Nussdorfer in njenima namestnikoma »na terenu« bo decembra v Šalovcih.

varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer občina Ljutomer