vestnik

O prehrani Slovencev brez kmetijcev in živilcev? Meolic zgrožen

Rok Šavel, 21. 12. 2022
Nataša Juhnov
Večina članov strateškega sveta naj bi bila privržencev veganstva, kar sovpada s stališči predsednika vlade o nujnosti omejitve porabe mesa. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

V 15-članskem strateškem svetu za prehrano ni predstavnikov kmetijsko-živilske stroke, kar je razburilo tudi pomurske kmetijce.

Novoimenovani strateški svet za prehrano, ki ga je vlada ustanovila v začetku decembra, je sprožil burne odzive v javnosti. Petnajstčlansko delovno telo bo za predsednika vlade Roberta Goloba pripravljalo predloge in strokovne usmeritve za posodobitev nacionalnih prehranskih smernic, ki bodo sledile sodobnim zdravstvenim spoznanjem in bodo v skladu s podnebnimi zavezami in cilji trajnostnega razvoja. Strateški svet bo odgovoren še za pripravo smernic za promocijo prehranjevanja z živili, ki temeljijo na trajnostni pridelavi in posodobljenih nacionalnih prehranskih smernicah, ozaveščal bo javnost o potrebi po spremembi prehranjevalnih navad, med nalogami, ki so jih navedli v kabinetu predsednika vlade, pa najdemo tudi nadgradnjo politik in strateških dokumentov na področju prehranske politike, pripravo izhodišč za kmetijski sektor, načrtovanje finančnih spodbud in zmanjšanje količine zavržene hrane. Strateški svet bo ob tem zagotavljal strokovno podporo nacionalnemu koordinatorju za prehrano, so še sporočili iz kabineta premierja.


Naloge so sodeč po opisu precej obsežne in pomembne, tisto, kar bode v oči, pa je sestava sveta, saj med člani ni niti enega predstavnika kmetov in živilcev. Predsednica sveta je Nataša Fidler Mis, prehranska strokovnjakinja z ljubljanske pediatrične klinike, ki dela tudi na biotehniški fakulteti, člani pa so Veronika Cukrov, Boštjan Jakše, slednji naj bi bil povezan s Herbalife, Tanja Kamin, Samo Kreft, Nina Mikec, Nika Tavčar, Andreja Vezovnik in državni sekretarji z različnih ministrstev Dan Juvan, Darjo Felda, Tatjana Buzeti, Uroš Vajgl, Azra Herceg, Aida Kamišalić Latifić ter Matej Gregorič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Sekretarka strateškega sveta je Katja Ravšl Debeljak, namestnica vodje kabineta predsednika vlade.

DSC_0343
Timotej Milanov
Danilo Meolic je kot član Sveta za kmetijstvo in podeželje, ki je posvetovalno telo pri kmetijski ministrici Ireni Šinko, protestiral, ko jih je slednja seznanila z ustanovitvijo strateškega sveta za prehrano v takšni sestavi.

Po poročanju RTV je več kot polovica članov privržencev veganstva, kar po svoje ni presenetljivo glede na večkrat izražena stališča premierja Goloba o nujnosti zmanjšanja porabe in uživanja mesa. Ne nazadnje je Golob k temu pozval tudi v svojem nedavnem nagovoru v Evropskem parlamentu in požel pohvale Umanotere – Slovenske fundacije za trajnostni razvoj. Zaposlena v Umanoteri je tudi Tavčarjeva, ki je med člani strateškega sveta.



Nesprejemljivo in ponižujoče 


Na zadnji seji sveta za kmetijstvo in podeželje, ki je posvetovalno telo kmetijske ministrice Irene Šinko, je ta člane seznanila z ustanovitvijo strateškega sveta za prehrano in njegovo sestavo, kar po pričakovanjih ni bilo sprejeto z odobravanjem. Kot nam je povedal Danilo Meolic, ki je član sveta kot predstavnik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), so bili vsi deležniki, med drugim agrarni ekonomist Emil Erjavec, zgroženi in so protestirali, da v strateškem svetu ni nikogar iz primarnega kmetijstva. »Da ni niti ene osebe iz največje nevladne organizacije s področja kmetijstva, KGZS, je nesprejemljivo,« poudarja Meolic in dodaja, da je sestava strateškega sveta ponižujoča do kmetijske stroke.

S poslanskim vprašanjem se je na vlado obrnil Tomaž Lisec iz Slovenske demokratske stranke, ki ga med drugim zanima, kakšni so bili kriteriji za izbiro članov strateškega sveta in ali so po mnenju predsednika vlade primerno zastopani predstavniki slovenskega kmetijstva. Dejstvo je, da je ustanovitev in imenovanje članov strateškega sveta po zakonu v pristojnosti predsednika vlade. Kmetijska ministrica bo po dogovoru z Golobom v strateški svet za prehrano zdaj, po kritikah, sicer predlagala še dva predstavnika kmetijsko-živilske stroke, toda kot opozarja Meolic, bosta še vedno v precejšnji manjšini in bo njun vpliv v strateškem svetu zagotovo zanemarljiv.

kmetijstvo strateški-svet-za-prehrano danilo-meolic vlada-rs robert-golob
Kaj zdaj berejo drugi