vestnik

O utemeljenosti razlogov za prvo opravljanje mature v jesenskem roku bo odločala državna komisija

Vestnik, STA, 8. 5. 2021
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Maturantom, ki bodo med opravljanjem mature v spomladanskem roku zboleli in jo bodo zato opravljali v jesenskem roku, se bo štelo, kot da so maturo opravili v spomladanskem roku. S to prilagoditvijo želi šolsko ministrstvo zagotoviti enako obravnavo vseh maturantov pri vpisu na fakultete.

Kandidati z izpolnjenimi pogoji za opravljanje mature v spomladanskem izpitnem roku, ki želijo zaradi zdravstvenih težav ali iz drugih upravičenih razlogov, ki so posledica epidemioloških razmer, prvič opravljati maturo v jesenskem izpitnem roku, lahko podajo vlogo na pristojno državno komisijo, so zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. To izhaja tudi iz sklepa o prilagoditvi splošne in poklicne mature v šolskem letu 2020/21, ki je bil v uradnem listu objavljen v torek. O utemeljenosti razlogov za prvo opravljanje mature v jesenskem roku bo odločila pristojna državna komisija. Kandidatom, ki bodo na podlagi odobritve pristojne državne komisije opravljali maturo prvič v jesenskem roku, se bo pri vpisovanju v nadaljnje izobraževanje upoštevalo, kot da so maturo opravili v spomladanskem izpitnem roku. Skrb, da bi bili ti kandidati v neenakopravnem položaju v primerjavi z ostalimi, je zatorej odveč, so zagotovili na ministrstvu. 

Spomladanski rok splošne mature se je začel v torek s pisanjem eseja iz maternega jezika. Esej je iz karantene pisalo pet maturantov z negativnim PCR testom na petih različnih šolah. Zaradi pozitivnega PCR testa pa ga ni pisalo 16 kandidatov na 12 šolah, so navedli na ministrstvu.

ministrstvo matura epidemija koronavirus