vestnik

Ob Blagušu postavili zaščitne mreže za dvoživke

Vida Toš, 24. 3. 2018
Vida Toš
Prostovoljci tiste žabe, ki imajo srečo, da jih še ni povozilo, prenesejo na drugo stran ceste, k jezeru. Če je mreža, je to veliko varneje ne le za dvoživke, tudi za prostovoljce.
Aktualno

Kulturo društvo za zaščito naravne in kulturne dediščine Sveti Jurij ob Ščavnici ter občina Sveti Jurij ob Ščavnici sta kupila varovalno mrežo, ki preprečuje, da bi žabe in druge dvoživke ob tem, ko se selijo k vodi, prišle do ceste. Prostovoljci - glavni pobudnik je Gregor Domanjko sicer znan tudi kot aktiven član pomurskega Društva za opazovanje ptic - so jo postavili na zgornji strani Blaguškega jezera, nad cesto.

S tem se bo zmanjšalo število povoženih dvoživk ob jezeru, prostovoljci - ki jih bodo zdaj pobirali pri mreži in nesli čez cesto ter pri jezeru spustili, da bodo šle svojo pot - pa bodo dvoživke varneje prenašali čez cesto.



Rešene krastače, rjave in zelene žabe, regice in druge vrste dvoživk pa bodo tako še naprej opravljale svoje naloge v prehranjevalni verigi vseh organizmov tega območja, je povedal Domanjko, ki je dodal, da je občina kupila 1000 metrov mreže, ki jo bodo s prostovoljci postavili, potrebovali pa bi še najmanj 500 metrov mreže več.


Danes ob 18.00 pa bo pomurski DOPPS v Kulturno upravnem sredušču pripravil predavanje o pticah okrog nas; predavanje bo namenjeno predstavitvi značilnih ptic Slovenskih goric - kot sta smrdokavra in pogorelček. Predavanju bo sledila delavnica, na kateri bodo izdelovali gnezdilnice za smrdokavro, ki jih bodo aprila namestili v Sovjaku, Terbegovcih in pri Stari Gori.

dvoživke zaščitna mreža Kulturno društvo za zaščito naravne in kulturne d