vestnik

Ob Kremplovem letu številni dogodki

Vida Toš, 3. 2. 2020
Vida Toš
Krempl je bil pisatelj in pesnik ter znan pridigar. Njegova je tudi pesem Cirkevnjak.
Aktualno

Od slovesne akademije ob 230. obletnici Kremplovega rojstva, igre Prleško gostüvaje do literarnega večera, ki ga bodo pripravili po »filmsko«

Kulturno društvo iz Male Nedelje, ki se je pred več kot štirimi desetletji poimenovalo po Antonu Kremplu, se je odločilo letošnje leto razglasiti za Kremplovo leto. Mineva namreč 230 let od rojstva pisatelja, pesnika, velikega domoljuba in narodnega buditelja Antona Krempla. Rojen je bil v gornjeradgonski občini, na Poličkem Vrhu, pri Mali Nedelji pa je služboval kot duhovnik in bil tam tudi pokopan. »V okviru Kremplovega leta smo že pripravili zanimiv dogodek, povezan z godovanjem. Na predvečer antonovega smo se zbrali v cerkvi pri molitveni uri. Nato smo šli k spomeniku, posvečenemu Antonu Kremplu, ki stoji ob cerkvi, in se od tam z lučkami odpravili na pokopališče, kjer je Krempl pokopan. Godovanje smo sklenili v kulturnem domu, kjer smo se ogreli s čajem in domačimi dobrotami, pričakali so nas tudi mladi glasbeniki in zaigrali nekaj melodij,« je povedala predsednica društva Liljana Peršak.

Obletnici Kremplovega rojstva so se pri Mali Nedelji poklonili tudi minuli konec tedna, priredili so slovesno akademijo in se njegovega delovanja spomnili v prispevkih kulturnikov in zgodovinarjev.
Slavnostni govornik na akademiji je bil zgodovinar Franc Čuš, ki je povedal, da so se Slovenci svojega rojaka še v drugi polovici 19. stoletja spominjali kot izvrstnega govorca in ljudskega tribuna z močno avtoriteto. »Na žalost pa je časovna distanca vplivala na bledenje spomina nanj, tako je skoraj izginil iz slovenskega zgodovinskega spomina,« pravi Čuš, ki je Krempla označil za pionirja slovenske pisane besede na Štajerskem. Da je bil tudi neprizanesljiv narodnozavedni buditelj, pa kaže citat iz njegovega najbolj odmevnega dela Dogodivšine štajerske zemle: »Slovenec je od nekdaj taki bedak, da drugih proso brani, svojo pa vrablom pusti pojest.«

mala-nedelja, anton-krempl, kd-anton-krempl-mala-nedelja
Branko Košti
Ob antonovem so člani KD Antona Krempla Mala Nedelja obiskali tudi Kremplov grob na pokopališču pri Mali Nedelji. Foto Branko Košti

Naslednji dogodek v okviru Kremplovega leta bo ob kulturnem prazniku, 8. februarja, ko bodo pripravili literarni večer. Ne bodo le brali, ampak tudi gledali film, ki so ga naslovili Nazaj h koreninam. »Na piedestal bi radi postavili literate našega društva: Ludvika Rudolfa, Ljudmilo Zmazek in Jelko Vrbnjak. V obliki filma pa zato, ker bi radi občini povedali, da naš kulturni dom nima platna in projektorja, ki smo ju nekoč že imeli, zdaj pa ju pogrešamo, saj bi ju s pridom uporabljali.«
Pesmi bodo brali tudi v tujih jezikih, tako bo slovenska himna recimo v kitajščini, druge pesmi pa v nemščini, angleščini, ruščini, pa tudi v Braillovi pisavi. Literarni film je posnel Mladinski center Pürga. »Spremenili bomo tudi sceno kulturnega doma, saj bo kulisa vrt. Na filmsko-literarnem večeru bodo sodelovali tudi domači vinarji,« napoveduje predsednica društva.

mala-nedelja, anton-krempl, kd-anton-krempl-mala-nedelja
Branko Košti
Malonedeljčani bi radi obudili praznovanje godov, kot je bilo značilno včasih, ko rojstnih dni sploh niso praznovali. Foto Branko Košti

14. februarja sledi premiera igre Prleško gostüvaje. Besedilo zanjo je v domačem narečju napisal Tadej Murkovič in predstavo tudi režiral. »Prikazali bomo pravo prleško gostüvaje, kako so se pred dvesto leti v naših krajih ženili in možili. Pri tem ne sodeluje le gledališka sekcija našega kulturnega društva, pač pa so morali skupaj stopiti vsi krajani.« Poročno slavje je nekoč, pravi sogovornica, trajalo dva dni, oni pa dogajanje prikažejo v približno dve uri dolgi gledališki igri.

V pesmi se mu je poklonil Anton Aškerc

Anton Krempl, rojen 29. januarja 1790 na Poličkem Vrhu pri Gornji Radgoni, se je šolal v Mariboru in Gradcu in tam leta 1811 vstopil v semenišče. Že v tretjem letniku bogoslovja je bil posvečen v duhovnika. Kot kaplan je služboval v Svetinjah, nato v Ormožu in na Ptuju, leta 1826 pa je prevzel župnijo Juršinci v Slovenskih goricah. Deset let kasneje so ga premestili k Mali Nedelji, kjer so ga imeli ljudje zelo radi. Umrl je decembra 1844 in je pokopan na pokopališču pri Mali Nedelji.
Krempl je bil tudi zgodovinar in narodni buditelj, pesnik in pisatelj, ki je leta 1826 izdal Slovensko-nemški katekizem. Pri Mali Nedelji je izdal: Male molitvenice, Evangelije s kratkimi nauki, Berilo za drugi razred, Kratke pridige za nedelje in praznike, pa tudi več zgodovinskih sestavkov in narodnih pesmi. Njegovo najpomembnejše delo je Dogodivšine štajerske zemle, ki je izšlo leta 1845 v Gradcu.
Krempl je na Ptuju organiziral tečaj za slovenske otroke, ki so se pripravljali za vstop v nemško gimnazijo. Menil je, da lahko pouk poteka le v domačem jeziku. Ima velike zasluge za uvajanje gajice. Slovel je kot dober pridigar, zato so ga vabili na večje slovesnosti po okoliških župnijah. V pridige je vpletal tudi ljubezen do domovine in širil poznavanje slovenskega jezika.
Poleti leta 1895 so pri malonedeljski cerkvi odkrili spomenik Antonu Kremplu, na njem pa sta vklesani prva in zadnja kitica pesmi Staremu pisatelju Antonu Kremplu, ki jo je spesnil Anton Aškerc prav za ta namen, ko je, tako kot Krempl, služboval kot kaplan v Juršincih.
Vida Toš
Anton Krempl
anton-krempl kremplovo-leto