vestnik

Ob obletnici zbora aktivistov in simpatizerjev Osvobodilna fronte

Jože Gabor, 28. 8. 2021
Jože Gabor
Ob obletnici zbora aktivistov in simpatizerjev Osvobodilna fronte
Aktualno

Na območju, ki ga imenujejo Kamenci (ob cesti med Črenšovci in Turniščem), so s prireditvijo obeležili osemdeseto obletnico zbora aktivistov in simpatizerjev Osvobodilne fronte ter trideseto obletnico osamosvojitve Slovenije.

Organizatorji prireditve na mestu, kjer je bil 30. avgusta 1941 zbor aktivistov in simpatizerjev OF, so bili Združenje borcev za vrednote NOB Lendava, Krajevna organizacija Združenja borcev Črenšovci - Odranci in občina Črenšovci. Slavnostni govornik je bil podpredsednik Socialnih demokratov Slovenije Matjaž Nemec. Obiskovalce sta nagovorila tudi predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Lendava Jože Vidič in županja očine Črenšovci Vera Markoja. V kulturnem programu so nastopili učenke in učenci Osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci ter Društvo godbenikov Odranci.

kamenci, osvobodilna-fronta
Jože Gabor
Ob obletnici zbora aktivistov in simpatizerjev Osvobodilna fronte

Matjaž Nemec je poudaril, da je Prekmurje povest o dobrih ljudeh, pa tudi povest o pogumnih ljudeh, ki so skozi ključne prelomnice dokazovali, da jim še tako velike grožnje ustrahovanja in agresije premnogih zavojevalcev niso prišle do živega. Srca zavednih Prekmurcev so osemdeset let nazaj v zaledju gozdička med Trnjem in Odranci gorela bolj kot vsakršna sovražnikova namera potujčiti Prekmurje. Ustrahovanje ni ustavilo pogumnih domoljubov Kovača, Kranjca, Žalika, Horvata in ostalih zbranih, ki so se uprli agresiji nacizma in fašizma. Iskrice odpora so se vse bolj iskrile in čutiti jih je bilo domala po vseh prekmurskih vseh.

kamenci, osvobodilna-fronta
Jože Gabor
Ob obletnici zbora aktivistov in simpatizerjev Osvobodilna fronte

Županja Vera Markoja se je prav tako spomnila poguma Prekmurcev leta 1941, ki so se zbrali na tem mestu, kjer so postavili spomenik na zbor aktivistov in simpatizerjev Osvobodilne fronte. Za ta spomenik skrbi občina Črenšovci. Prekmurci so se bili pripravljeni za svobodo boriti in žrtvovati svoja življenje. Dogodki izpred 80 let govorijo tudi o tovarištvu in pogumu ljudi, ki so se pripravljeni boriti in niso izgubili upanja v bolje čase.
Jože Vidič je povedal, da osemdesetletni jubilej takratnega dogodka udeleženci niso dočakali. Nekateri so padli v boju, drugi so umrli po zaporih in taboriščih. Le nekaj jih je še, ki so živeli v tistem času in tudi nosili bremena, ki jim jih je naložila vojna. Udeleženci takih spominskih slovesnosti ohranjajo spomin na njihova dejanja in žrtvovanja.
kamenci osvobodilna-fronta