vestnik

Ob spomeniku v Beltincih stoji še informacijska tabla

Majda Horvat, 30. 5. 2022
Majda Horvat
Informacijska tabla v Beltincih.
Aktualno

Ob stoti obletnici priključitve prekmurskih Slovencev k matičnemu narodu so v Beltincih na kraju, kjer se je na narodnostnem zborovanju 17. avgusta 1919 zbralo več kot 20 tisoč ljudi, postavili spomenik. Zdaj so mu dodali informacijsko tablo z besedilom v slovenskem in angleškem jeziku.

Besedilo je pripravil Javni zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci, povzeto je po besedilu avtorjev skulpture, pregledal pa ga je dr. Janez Balažic.  

Na tabli je navedeno sporočilo obeležja, opisano njegovo poustvarjanje zgodovinskega dogodka ter pojasnjena simbolika, v zapisu pa so izpostavljeni tudi trije osrednji stebri s skulpturami narodnih buditeljev  "...na prsih katerih se je priključitev  in buditev narodne zavesti dogajala". To so Ivan Jerič, dr. Matija Slavič in Jožef Klekl st.   Z navedbo imen narodnih buditelje je spomenik postal celovit, njegova govorica pa postala nepreslišana.

spomenikbeltinci22
Majda Horvat
Spomenik posvečen 100. obletnici prikl

Tabla obiskovalce tega območja seznanja še z avtorji spominskega obeležja in časom njegove postavitve. Podobe je ustvaril akademski kipar Mirko Bratuša, celotna zasnova spomenika je nastala v sodelovanju s podjetjem Plan B, spomenik pa so odkrili 16. avgusta 2019. Spomenik je sestavljen iz 27 stebrov, kar ponazarja število pomurskih občin, ki so povezane v enotnem sporočilu o  pokončnosti, odločnosti  ter vstaji za svoje pravice. 

beltinci, spomenik, informacijska-tabla
Majda Horvat
Informacijska tabla v Beltincih.

Daljše besedilo o dogodkih v Prekmurju leta 1919 je v pripravi in bo dosegljivo preko QR kode v slovenskem in angleškem jeziku. 

beltinci spomenik informacijska-tabla