vestnik

Ob svetovnem dnevu Romov od težav s pitno vodo do zaposlovanja

Vestnik, STA, 8. 4. 2021
Nataša Juhnov
Jožek Horvat Muc.
Aktualno

Na današnji svetovni dan Romov bodo v ospredju pozivi Romov in njihovih zagovornikov k odpravljanju problemov, s katerimi se srečujejo. Romska skupnost v Sloveniji si želi, da bi rešili čisto osnovne težave, kot je dostop do pitne vode in elektrike. Izpostavljajo pa tudi problematiko šolanja in zaposlovanja.

Osmi april je bil za svetovni dan Romov izbran na prvem svetovnem kongresu Romov, ki je potekal od 4. do 8. aprila 1971 v Londonu. Udeležili so se ga predstavniki Romov iz 14 držav, na njem pa so odprli številna vprašanja od romskega jezika in zgodovine do njihovega položaja v družbi. Na kongresu pred natanko 50 leti se je prebudil tudi njihov aktivizem, so zapisali v Zvezi Romov Slovenije.

zbornik, romi, nijz, zveza-romov-slovenije
Damjana Nemeš
Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije, si že več kot trideset let prizadeva za boljše življenje Romov v Sloveniji. Foto Damjana Nemeš
Zveza se zavzema za sistemsko reševanje romske problematike, pri čemer morajo biti zagotovljena ustrezna sredstva in oblikovani programi za integracijo Romov, so navedli. Poleg dostopa do pitne vode in elektrike je po njihovih besedah treba rešiti vprašanje bivalnih razmer, pri čemer omenjajo predvsem legalizacijo romskih naselij in ureditev lastništva parcel znotraj naselij. K ustreznim rešitvam je pozval tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Od posameznikov, ki nimajo zagotovljenega dostopa do pitne vode, je po njegovih besedah težko pričakovati, da bodo zadovoljivo sledili higienskim priporočilom za zajezitev epidemije covida-19.

6c83837454124ff87b1297adfcc7fba1
Nataša Juhnov
8. aprila zaznamujemo svetovni dan Romov.
Poleg tega je omenil velike razlike med otroki pri šolanju. Nekateri romski otroci nimajo dostopa do elektrike, nimajo računalnikov in interneta, nekateri pa niti mize in stola, je ugotovil. Glede na to je predstavnike oblasti in učitelje pozval, naj poskrbijo, da romski otroci zaradi trenutnih ukrepov za zajezitev epidemije ne bodo še bolj prikrajšani.

O zaposlovanju Romov, ki je med njihovimi velikimi težavami, saj jih je brezposelnih kar približno 80 odstotkov, pa bo tekla beseda na današnji spletni okrogli mizi v okviru projekta Z mladinskim delom proti brezposelnosti mladih - Fair Employment, ki poteka pri mariborskem združenju Epeka. Spregovorili bodo o zaposlovanju mladih Rominj in Romov nekoč in danes in odprli probleme pri zaposlovanju, poudarili pomen izobrazbe in enakopravnosti med spoloma ter se dotaknili vpliva pandemije covida-19 na zaposlovanje.

b0eae621c6996aa023106d4dd197a4e2
Nataša Juhnov
8. aprila zaznamujemo svetovni dan Romov.

V Sloveniji živi približno 12.000 Romov, zgodovina njihovega bivanja na slovenskih tleh pa glede na zgodovinske zapise sega 500 let nazaj. Največ jih živi v Prekmurju, na Dolenjskem in v Beli Krajini.

Letošnja prireditev ob svetovnem dnevu Romov bo potekala v spletni različici, ogledati pa si jo bo možno na spletni platformi YouTube. 

romi svetovni-dan-romov
Kaj zdaj berejo drugi