vestnik

Občani Kuzme na nogah: Zaradi napake občinarjev bodo plačali tudi po 700 evrov nadomestila 

Majda Horvat, 18. 9. 2018
Nataša Juhnov
Jožef Škalič prevzema odgovornost zaradi odmerjenih visokih nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča. To pričakuje tudi od občinskega sveta in občinske uprave. 
Aktualno

Župan Jožef Škalič prevzel odgovornost za visoka nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in predlaga, da bi z letošnjim plačilom poravnali davek tudi za prihodnje leto

Jožef Škalič, župan občine Kuzma, je povedal, da prevzema odgovornost za odločbe davčnega organa in visoka plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ). "Prevzeti pa jo mora še občinska uprava in občinski svet," je še dejal. Priznava, da je prišlo do napake, ki jo bodo poskušali zdaj popraviti. V četrtek zvečer se bo na izredni seji za zaprtimi vrati sestal občinski svet, kateremu bo predlagal, da se zaradi pomanjkljivosti in napak pri izračunu NUSZ za leto 2018 sprejme sklep o zmanjšanju tega plačila za leto 2019 v višini celotnega zneska. Tak predlog bo podal zato, ker je simulacija ponovnega izračuna pokazala, da gre za okoli 50-odstotno napako.
Na vprašanje, ali bodo na izredni seji občinskega sveta govorili tudi o osebni odgovornosti, je župan odgovoril, da bodo najprej reševali nastalo situacijo, potem pa bo sam začel z aktivnostmi za ugotavljanje osebne odgovornosti.


Glede zmožnosti občanov, da plačajo tako visoke zneske, je Škalič povedal, da je plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča že zdaj razdeljeno na več obrokov oziroma največ štiri, odvisno od višine zneska, prav tako je obračun pripravljen za vsakega solastnika posebej. To pomeni, da bodo nekateri zadnje obroke plačevali šele v januarju prihodnje leto, kar naj bi olajšalo plačilo odmerjenega občinskega davka. Če pa kdo tega vendarle ne bo zmogel, se lahko po besedah Škaliča obrne na občinsko upravo

2105f542e8e5bc9b8ebd4b77831c4c27
Arhiv Vestnika
Visoka nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča so razburila občane Kuzme.


Čeprav bodo razloge, zaradi katerih je prišlo do napake, šele ugotavljali, je tako velika razlika pri izračunu uporabe stavbnega zemljišča v primerjavi z letom prej nastala tudi zaradi razlike pri upoštevanju podatkov o nepremičninah. Prej so te podatke sporočali občani sami, zdaj pa so jih vzeli iz baze podatkov Geodetske uprave, ki marsikje niso usklajene z dejanskim stanjem.
O kakšnih zneskih je sploh govora? Lastnika stanovanjske hiše bosta letos zanjo plačala skupaj več kot 400 evrov nadomestila in ob tem še 130 evrov za tri nezazidana stavbna zemljišča. Lani sta plačala samo za hišo dvakrat po 80 evrov. To pa še ni najvišji znesek. Nekaterim so zaračunali celo po 600 ali 700 evrov.



kuzma jožef škalič nadomestilo stavbnega zemljišča
Kaj zdaj berejo drugi