vestnik

V Gerlincih in Korovcih dobili defibrilator

I. B., 9. 1. 2021
Nataša Juhnov
V Gerlincih so pred kratkim dobili defibrilator, letos pa bodo začeli urejati vodovod v vasi. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

V naseljih Gerlinci in Korovci so na vaško-gasilska domova nedavno namestili defibrilatorja, ki ju je Občina Cankova kupila s sredstvi iz občinskega proračuna.

Za posameznega so odšteli okoli dva tisoč evrov, župan Danilo Kacijan pa pravi, da sledijo načrtu, da bodo vse vasi v občini v njegovem mandatu dobile aparat za reševanje življenj. 


V preteklih tednih so v občini dokončali še nekaj projektov. Končana je ureditev ulične razsvetljave v Domajincih, tam so asfaltirali del središča pri kapeli, na Cankovi so prenovili ograjo na pokopališču, del naselja pa ima tudi obnovljen vodovodni sistem. »V letu 2020 smo kljub covidu-19 več ali manj dosegli vse zastavljene cilje,« pove župan.

defibrilator, dolenci, pgd-dolenci
Damjana Nemeš
Fotografija je simbolična.
Tik pred božičnimi prazniki je občinski svet potrdil osnutek proračuna za leto 2021. Ta je vreden nekaj več kot dva milijona evrov, najbolj pomembna projekta pa bosta ureditev vodovoda v Gerlincih in gradnja vrtca na Cankovi. Za nadgradnjo vodovoda sistema B je v proračunu rezerviranih dobrih 238 tisoč evrov, Kacijan pa napoveduje, da bo to večletni projekt. Gradnja vrtca bi se po njegovem mnenju lahko končala v preostalih dveh letih njegovega mandata. Gradbeno dovoljenje in celotna dokumentacija sta že pridobljena. V osnutku proračuna se za gradnjo novega vrtca namenja 300 tisoč evrov, občina pa predvideva, da bo iz državnega proračuna za investicije prejela še okoli 250 tisoč evrov. Lani so se že prijavili na državni razpis, ker pa je bil preklican, pričakujejo, da bo to leto ponovljen. Občina Cankova ima v načrtu za leto 2021 še ureditev večnamenskega prostora za občane. Ta projekt je vreden nekaj čez 50 tisoč evrov, občina pa je že kupila rojstno hišo dr. Avgusta Pavla, ki jo bo preuredila za ta namen.

Pomoč lokalnim skupnostim
Zavarovalnica Triglav v sklopu akcije Za boljši jutri že sedem let namenja sredstva za preventivne projekte. V letu 2020 je murskosoboška območna enota podprla nakup treh defibrilatorjev. Pomagala je gasilskima društvoma Bodonci in Čepinci ter Krajevni skupnosti (KS) Mala Nedelja. Direktor Sandi Flisar poudarja, da želijo lokalnim skupnostim omogočiti kar najboljšo oskrbo za pravočasno prepoznavanje in reševanje zdravstvenih težav ter povečati možnosti preživetja ob zastoju srca. Zavarovalnica Triglav je v preteklih letih namenila sredstva za nakup okoli 20 javno dostopnih defibrilatorjev v Pomurju. Ob že naštetih so pomagali še prostovoljnim gasilskim društvom Kokoriči, Mlajtinci - Lukačevci, Dolnja Bistrica, Pristava, Krašči in Moravci, podjetju Paradajz, KS Lemerje in Križevci, občinam Cankova, Veržej, Šalovci, Turnišče, Ljutomer, Črenšovci, Dobrovnik ter turističnima krajema Banovci in Moravske Toplice. 



občina-cankova defibrilator