vestnik

Občina Dobrovnik prevzela stražnico v Žitkovcih

Majda Horvat, 26. 12. 2019
majda Horvat
Stražnica v Žitkovcih je po skoraj 30 letih prizadevanj postala last Občine Dobrovnik. Ta jo bo skupaj s partnerji uredila za potrebe turizma, kulture ali medgeneracijskega povezovanja. Fotografija Majda Horvat
Aktualno

Občina Dobrovnik je 17. decembra podpisala pogodbo o prevzemu nekdanje stražnice v Žitkovcih. Sklep o brezplačnem prenosu državnega premoženja na občino je vlada sprejela na redni seji 5. decembra, in čeprav je bilo premoženje doslej v upravljanju ministrstva za obrambo, je vlada za podpis pogodbe pooblastila ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška.

»Nepremičnine v trenutnem stanju niso uporabne, zato namerava občina v letu 2020 izvesti predvsem nujna dela, ki se nanašajo na obsežno čiščenje okolice in notranjosti objektov. Izvedbi navedenih del bo šele lahko sledila investicija s potencialnimi partnerji z namenom uporabe objekta za turistične, kulturne in medgeneracijske namene, lahko pa tudi za kmetijske namene,« so nam pojasnili na občini. 
Občina oziroma prej Krajevna skupnost Dobrovnik je na stražnico čakala skoraj 30 let, saj ji je bila obljubljena že leta 1991. Leta 1993 je stavbo z gospodarskim poslopjem in zemljiščem v velikosti 1442 kvadratnih metrov vzela v najem od ministrstva za obrambo Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS). Še isto leto je PMSNS nepremičnino dala v uporabo zasebnici oziroma njenemu podjetju, s katero pa se je potem zapletla v spor. Čeprav je PMSNS že leta 2003 razdrla najemno pogodbo z obrambnim ministrstvom, nepremičnine ni mogla vrniti lastniku, dokler niso bile končane vse medsebojne tožbe.
Nekdanja stražnica z gospodarskim poslopjem je precej odmaknjena od vasi Žitkovci, vendar na zanimivi lokaciji, primerni za lovski turizem ali za druge dejavnosti v naravi. 

Žitkovci DOBROVNIK