vestnik

Občina Križevci praznuje: Letos podelili štiri priznanja

Marina Vrbnjak, 7. 9. 2019
Marina Vrbnjak
Osrednja slavnostna prireditev
Aktualno

Na osrednji slovesnosti ob 21. občinskem prazniku Občine Križevci so podelili priznanja tistim posameznikom, ki so s svojim zavzetim delom izdatno pomagali pri razvoju in promociji občine.

»Osrednja pozornost bo, kakor se ob občinskem prazniku spodobi, nocoj namenjena prejemnikom občinski priznanj. Ljudi, ki znajo, ki hočejo ali ki jim ni vseeno, je med nami veliko in prav je, da se na zaslužne in izjemne opozarja. Tudi zato, ker nas zavedanje kaj imamo navdaja z optimizmom,« je v nagovoru povedal župan mag. Branko Belec in dodal, da vse prejemnike priznanj druži dejstvo, da njihovo delo skupnosti prinaša veliko dobrega. Priznanje občinskega sveta ob enaindvajsetem občinskem prazniku so letos prejeli Majda Vrbnjak, Manica Sušec in Janez Šrajner. Najvišje priznanje, plaketo in listino, pa so podelili Andreju Weisu.

občinski-praznik, križevci-pri-ljutomeru
Marina Vrbnjak
Osrednja slavnostna prireditev

Najvišje priznanje Andreju Weisu

Najvišje priznanje ob letošnjem občinskem praznikupa je prejel Andrej Weis, ki je član Športnega društva Križevci in Prostovoljnega gasilskega društva Iljaševci. Že kot petnajstletni deček je pristopil k nogometni sekciji KMN Križevci. Do dvajsetega leta je treniral in tekmoval v Medobčinski in pozneje v 2. državni ligi malega nogometa, pri triindvajsetih letih pa je postal predsednik Športnega društva Križevci. Vsako leto išče nove izzive in dodatke za rekreacijo v športnem centru, saj želi, da bi se ljudje v njem prijetno počutili, sprostili in rekreirali. Preizkusil se je že v različnih športnih panogah - v namiznem tenisu, pozneje v pikadu, kjer je leta 2010 postal občinski prvak, danes pa v občinski ligi pikada zastopa ekipo Kasač. Leta 1990 je pristopil k Prostovoljnemu gasilskemu društvu Iljaševci in po letih usposabljanj, sprva za operativnega gasilca, nato nižjega časnika in pozneje gasilskega častnika, se je izobraževal še za strojnika, nosilca dihalnega aparata in mentorja mladine. Leta 2010 je kot poveljnik društva prevzel vodenje operative in svoje delo zelo uspešno opravljal vse do leta 2019. Zadnjih 6 let kot mentor mladine izobražuje mlade v domačem društvu in Gasilski zvezi Križevci.

občinski-praznik, križevci-pri-ljutomeru
Marina Vrbnjak
Majda Vrbnjak je srce vasi Ključarovci. Nezavedno je črpalka dobrega družabnega življenja v vasi. Je ženska z neusahljivo energijo, velikim srcem.

Srce vasi Ključarovci

»Majda Vrbnjak je oseba, ki je že vrsto let zelo aktivna na različnih področjih, predvsem pa je ženska, ki s svojo energijo, dobroto in prisrčnostjo nesebično pomaga številnim društvom v vasi, kakor tudi posameznikom,« je povedal voditelj Peter Kirič, v predstavitvi. Obožuje naravo in že desetletja skrbi za svoj vrt s posebno naklonjenostjo, za kar ji je Turistična zveza Slovenije leta 1994 podelila priznanje s pečatom gostoljubnosti za bogat izbor trajnic v kategoriji Jana – naj vrt. Zadnjih pet let je v sodelovanju z društvom Kelih izjemno aktivna tudi pri promociji prleške gibanice, speče pa tudi do petdeset prleških gibanic letno samo za večanje njene prepoznavnosti. Kot predsednica RK Ljutomer – KORK Ključarovci s polno mero odgovornosti opravlja vse aktivnosti, poleg tega pa decembra, pred prazniki, s sovaščanko razdelita darila vsem občanom, starejšim od 80 let. Zelo aktivno sodeluje tudi s Športnim društvom Ključarovci, je pa tudi članica Gasilskega društva Ključarovci.

občinski-praznik, križevci-pri-ljutomeru
Marina Vrbnjak
S glasbo je prireditev popestrila tudi mlada glasbenica Urška Subašič.

Njeno kulturno udejstvovanje jim pomeni veliko

Manica Sušec je aktivna članica KUD Križevci pri Ljutomeru od leta 2002, zadnji dve leti pa vodi tudi tamkajšnjo Folklorno skupino. Od leta 2005 aktivno sodeluje pri gledališki sekciji, v tem času pa je odigrala tudi razne vloge v osmih celovečernih predstavah. Napisala tudi preko dvajset skečev s svojimi soigralci pa je nastopala na številnih prireditvah KUD Križevci, prireditvah drugih društev in ostalih dogodkih v občini in izven nje. Leta 2007 je OŠ Križevci pri Ljutomeru z učenci pripravila in režirala igro, s katero so nastopili. Aktivno sodeluje tudi v ostalih sekcijah KUD Križevci pri Ljutomeru: literarni, likovni in sekciji za ohranjanje kulturne dediščine, in sicer z recitacijami, branje tekstov, povezovanjem prireditev, pripravo scen za prireditve, pripravo ali sodelovanje pri pripravi razstav, priprava daril za konjarje in konje ob blagoslovu konjev in ostala dela pri pripravi in izvedbi prireditev. Od leta 2001 je članica Krajevnega odbora Rdečega križa Boreci), od leta 2016 članica Kunštnih prlekov, s katerimi nastopa in se predstavlja po vsej Sloveniji. Zelo aktivno deluje tudi v PGD Boreci. Aktivna pa je tudi v Veržeju, kjer pomaga pri izvedbi lončarskih delavnic.

občinski-praznik, križevci-pri-ljutomeru
Marina Vrbnjak
Osrednja slavnostna prireditev

Vedno pripravljen pomagati

Janezu Šrajneru iz Stare Nove vasi so občinsko priznanje podelili na predlog za dolgoletno aktivno in požrtvovalno delo v domačem kraju. Pečat v domačem kraju, je naredil že njegov oče. Kljub delu na kmetiji, ki ga nikoli ne zmanjka, se Janez aktivno vključuje v delo vaškega odbora, gasilskega društva in Rdečega križa. Aktivno sodeluje v številnih odborih in je vedno pripravljen pomagati. V gasilsko društvo je vstopil leta 1982. Opravljen ima tečaj za vodjo enote in strojnika in je tudi predsednik disciplinske komisije.

S glasbo je prireditev popestrila godalna zasedba Hermine Matjašič ter mlada glasbenica Urška Subašič.

križevci križevci-pri-ljutomeru osrednja-slovesnost občinski-praznik
Kaj zdaj berejo drugi