vestnik

Občina Križevci v Local4green

L. D., 21. 9. 2019
L. D.
Županu občine Križevci je Henrik Gjerkeš predstavil izsledke projekta, v katerega je občina vključena.
Aktualno

Občina Križevci kot ena izmed osmih slovenskih pilotnih občin aktivno sodeluje v InterregMED projektu Local4Green, Local Policies for Green Energy- Lokalne politike za zeleno energijo.

Projekt Lokalne politike za zeleno energijo je osredotočen na prilagajanje lokalnih politik za boljšo podporo in promocijo obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije.

Lokalna energetska samooskrba in razpršena proizvodnja energije sta pomembna dejavnika pri zmanjševanju obremenjevanja okolja in ključnega pomena za uspešen prehod v trajnostno in nizkoogljično družbo. Izjemno pomembno vlogo pri tem imajo občine, ki so z izvajanjem ukrepov za doseganje trajnostnih ciljev hkrati tudi vzor občankam in občanom, da tudi ti začnejo razmišljati v tej smeri.

Občina Križevci je že storila nekaj korakov v smeri, da bo tudi prihodnosti občine zelena. V tej smeri je bila energetsko sanirana OŠ Križevci, zamenjan je bil energent, narejena fasada in zamenjano stavbno pohištvo, nadalje se je energetsko sanirala večstanovanjska stavba v Logarovcih, kjer je bila prav tako narejena fasada in zamenjano stavbno pohištvo, na streho OŠ Križevci je bila nameščena sončna elektrarna. Občina je prav tako v Križevcih postavila polnilnico za električna vozila z dvema parkirnima mestoma.

Tik pred sprejetjem na občinskem svetu je tudi Celostna prometna strategija občine Križevci, kjer se bo z urejenimi pločniki in kolesarskimi stezami še več pozornosti namenilo pešcem in kolesarjem. Strategija je formalizacija prizadevanj občinske uprave, da bi vse več občanov avtomobile zamenjalo za kolo tudi za vsakodnevne opravke, kot je vožnja v šolo ali službo.

občina-križevci, local4green
L. D.
Županu občine Križevci je Henrik Gjerkeš predstavil izsledke projekta, v katerega je občina vključena.

Izsledke projekta, ki se končuje v letošnjem letu, je županu Belcu in njegovim sodelavcem predstavil  Henrik Gjerkeš, predstavnik GI ZRMK, ki je ekspertni partner projekta Local4Green. V okviru projekta izvedena podrobna analiza je potrdila sicer znano dejstvo, da slovenske občine pri večini prihodkov nimajo vpliva na določanje njihove višine in da je njihovo financiranje v veliki meri centralno regulirano. Tisti prihodki, katerih višino in vsebino lahko določajo lokalne oblasti - nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, turistična taksa, komunalni prispevek - pa imajo zelo različno vlogo v proračunu posameznih občin.

občina-križevci local4green
Kaj zdaj berejo drugi