vestnik

Lendava: Občina najprej vložila tožbo, zdaj predlaga poravnavo

Majda Horvat, 22. 7. 2020
Leon Novak
Gradbeno podjetje Pavčnik končuje dela za zavarovanje nevarne brežine pri centru za zaščito in reševanje.
Aktualno

Junija je minilo leto dni od slovesnega odprtja centra za zaščito in reševanje (CZR) Lendava, vendar ga bodo šele zdaj lahko začeli uporabljati.

Gradbeno podjetje Pavčnik bo namreč v kratkim končalo dela za zavarovanje nevarne brežine za objektom, tako da bi se gasilci in drugi uporabniki objekta lahko vanj začeli naseljevati avgusta ali najpozneje v začetku septembra. 
Poročali smo že, da je kmalu po odprtju objekta, ki sicer ima uporabno dovoljenje, izbil problem njegove ogroženosti zaradi morebitnega plazu na bližnjem hribu. Tega namreč graditelj stavbe, podjetje Legartis, ni zavaroval s podpornim zidom. Občina, ki je z naložbo, vredno 1.273.000 evrov, želela zagotoviti primerne prostore za delovanje združenih sil na področju gasilstva, civilne zaščite in območnega združenja Rdečega križa, je nato sprožila postopek ugotavljanja odgovornosti. Pridobila si je geomehansko poročilo, ki je zaradi nezavarovane brežine poudarilo omenjeno tveganje plazu, potem pa pozvala projektanta, podjetje Atrij iz Črenšovec, nadzornika, samostojnega podjetnika Gradbeni nadzor in svetovanje Jernej Smrekar, in izvajalca del, podjetje Legartis, da o tem poročilu izrazijo svoje mnenje.

336a2002306690fc7a02d4f359e048bf
Leon Novak
Zadnja stena objekta je bila odmaknjena od brežine le tri metre in pol.

Odgovornosti ni prevzel nihče
Odgovornosti za spodrsljaj glede ureditve brežine, ki je le nekaj metrov odmaknjena od nove stavbe, ni prevzel nobeden. Občina Lendava je vložila tožbe. »Odgovornost je nedvoumna, vendar nam pravdanje ni v interesu,« je zdaj povedal župan Janez Magyar. Občina bo tako projektantu kot izvajalcu gradbenih del predlagala poravnavo, če pa tega ne bosta sprejela, tako Magyar, bodo zadevo peljali naprej po sodni poti. Sanacija brežine z mreženjem, ki naj bi bila enako učinkovita, vendar bistveno cenejša od zavarovanja s podpornim zidom, tega pa otežuje tudi pomanjkanje prostora med stavbo in hribom, bo občino stala približno 33 tisoč evrov. Lokalna skupnost je zagotovila tudi denar za opremo objekta, čeprav je bilo ob polaganju temeljnega kamna novembra 2018 obljubljeno, da bo to prispevek države oziroma ministrstva za obrambo. Objekt bo opremljen predvidoma do konca julija. 
czr-lendava lendava janez-magyar
Kaj zdaj berejo drugi