vestnik

Občino Rogašovci bo prihodnja štiri leta vodil Rihard Peurača, ki se bo trudil izpolniti vsa pričakovanja volivcev

Damjana Nemeš, 4. 12. 2022
Damjana Nemeš
Rihard Peurača je novi župan Občine Rogašovci.
Aktualno

V drugem krogu lokalnih volitev sta se pomerila Rihard Peurača in Martin Ficko, oba sta kandidirala s podpisi volivcev.

Rihard Peurača je v drugem krogu volitev prejel 65,52 odstotka glasov in bo tako na županskem stolčku Občine Rogašovci nasledil dosedanjega župana Edvarda Mihaliča. 

"Hvala vsem volivkam in volivcem, občankam in občanom naše občine, da so mi izkazali podporo. To je vsekakor velika odgovornost, vendar se bom trudil, da bom izpolnil vsa pričakovanja," je v prvem odzivu po zmagi povedal Rihard Peurača, ki bo funkcijo župana opravljal profesionalno. 

Protikandidata Martina Ficka je v drugem krogu premagal z visoko razliko, takšno zmago pa je po tiho tudi pričakoval. "Že v prvem krogu je bila zmaga relativno visoka, skoraj 50-odstotna. Že takrat so volivci prepoznali moj program in ga vzeli za svojega, sedaj so to tudi potrdili. Dejansko je res visoka zmaga in počaščen sem." 

V prvem pogovoru z novim županom rogašovske občine smo se dotaknili tudi tako imenovane predvolilne kampanje pred drugim krogom volitev in dogajanja, ki je to kampanjo zaznamovalo. Peurača je poudaril, da je jutri nov dan, kar pomeni, da bodo morali z vsemi sesti skupaj za isto mizo, se pogovoriti in začeti tudi delati skupaj. "Verjetno je marsikdo v svoji vnemi želel še kaj povedati, vendar pa se je pokazalo, da molk pove več kot marsikatera beseda. Kar koli je bilo, je za nami, nobene zamere ni, moramo delati samo za dobro naše občine." 

Peurača, ki je v predvolilnem boju užival tudi podporo dosedanjega župana, si je v programu, ki ga je predstavil tudi vsem občankam in občanom, zastavil osem pomembnih točk, med temi so infrastruktura, šolstvo, turizem, kmetijstvo, podjetništvo, mladi, starejši in Romi. Prva naloga, ki jo bodo nadaljevali in ki sicer že teče, je gradnja vodovodnega sistema B, hkrati tudi dokončanje gradnje optičnega omrežja, vsekakor pa tudi izvedba drugih infrastrukturnih projektov, ki so morda v zadnjem obdobju na račun že naštetih finančno večjih investicij malce zastali. "Eden od načrtov je tudi uvedba participativnega proračuna, za kar se bomo zavzemali. Če bo podpora občinskega sveta, ga bomo tudi izglasovali, s tem pa bodo občani dobili pravico do soodločanja," je še izpostavil Rihard Peurača. 

občina-rogašovci, lokalne-volitve, rihard-peurača, martin-ficko
Damjana Nemeš
Rihard Peurača

Martin Ficko je v drugem krogu prejel 34,48 odstotka glasov. Kot je povedal v prvem odzivu, nad rezultatom niso zelo razočarani, saj so kot novinci na tem področju dosegli svoje. "Prišli smo v drugi krog, dobili smo tri občinske svetnike, zmago pa je morda res bilo nerealno pričakovati in je ta rezultat povsem realen," je povedal Ficko. Dodal je, da bodo v prihodnje sodelovali s komer koli na vseh področjih. "Vse, kar je bilo, se je zgodilo v predvolilni kampanji. Od jutri živimo naprej v isti občini in moramo sodelovati." 

Volilna udeležba v rogašovski občini je bila 53,81-odstotna. 

občina-rogašovci lokalne-volitve
Kaj zdaj berejo drugi