vestnik

Občina Šalovci ustanovila komisijo za spremljanje položaja romske skupnosti

D. N., 18. 3. 2021
Sanja Ulen
Občina Šalovci ustanovila komisijo za spremljanje položaja romske skupnosti
Aktualno

Vlada Republike Slovenije je 7. januarja letos sprejela dokončen seznam slovenskih občin, ki imajo evidentirana romska naselja in so zato upravičena do proračunskih sredstev za sofinanciranje uresničevanja ustavnih pravic stalno naseljene romske skupnosti. Med 25 občinami je na seznamu po novem tudi Občina Šalovci, ki je ustanovila komisijo za spremljanje položaja romske skupnosti v občini.

Občine, ki imajo evidentirana romska naselja, bodo za vsako proračunsko leto prejela sredstva v višini 3,5 odstotka primerne porabe občine, vendar v letu 2021 le 25 odstotkov od te kvote, prihodnje leto 50 odstotkov, leta 2023 75 odstotkov, od leta 2024 pa bo na njihov račun nakazan celoten znesek. V primeru šalovske občine znaša 3,5-odstotni delež primerne porabe na letni ravni nekaj več kot 45 tisoč evrov, v letošnjem letu bodo tako za romsko skupnost prejeli nekaj več kot 11 tisoč evrov. 

občina-šalovci, šalovci, goričko, narava, pokrajina, krajinski-park-goričko
Sanja Ulen
Ustanovljena je bila petčlanska komisija za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Šalovci.

 Občina Šalovci je na zadnji seji sprejela sklep o ustanovitvi petčlanske komisije za spremljanje položaja romske skupnosti, ki jo sestavljajo Simon Horvat kot pripadnik romske skupnosti, učiteljica Suzana Škodnik kot predstavnica zavoda Osnovna šola Šalovci ter trije člani občinskega sveta, in sicer Tomaž Svetec, Bojan Kučan in Drago Lainščak. 

občina-šalovci romska-skupnost
Kaj zdaj berejo drugi