vestnik

(POMURSKI ŽUPANI) Podpora projektu Velike Polane, Jevšek in Magyar v besednem dvoboju

M. H., 16. 10. 2021
Občina Velika Polana
Projektna zasnova investicije.
Aktualno

Projekt Paliativni center Mérna iža, ki ga je doslej pripravljala velikopolanska občina, se bo naprej razvijal kot regijski projekt.

Projekt Paliativni center Mérna iža, ki ga je na včerajšnji seji sveta pomurske razvojne regije predstavil velikopolanski župan Damijan Jaklin s strokovnjaki, ki so sodelovali pri njegovi pripravi, je dobil soglasno podporo udeležencev seje. To tudi pomeni, da se bo projekt v prihodnje razvijal kot projekt regijskega pomena, aktivnosti pa bo vodil Razvojni center Murska Sobota.  Jaklin je pred glasovanjem o podpori dejal: »Res želim, da bi kot regija to izpeljali, pa tudi užaljeni ne bomo, če bo ta projekt prestavljen kam drugam.« Občina Velika Polana je, ne glede na to možnost, vanj pripravljena vložiti nepremičnine, in sicer domačijo in zemljišče v Mali Polani.

Jaklin je tudi povedal, da možnosti za pridobitve sredstev za postavitev centra obstajajo tudi v novi finančni perspektivi, glede samega delovanja centra pa podpira kakršnokoli obliko, bodisi da bo to samostojni zavod ali izpostava doma starejših občanov.

regija, pomurje, svet
Majda Horvat
Danes je zasedal svet pomurske razvojne regije

Župani so tudi podprli predlog ZD Murska Sobota, da se organizira podaljšano delo dežurne zobozdravstvene ambulante ob koncu tedna in praznikih, torej tudi v času, ko za to delo niso zagotovljena javna sredstva. Podaljšano dežurstvo so pripravljeni tudi sofinancirati, s tem, da bi del stroškov opravljene storitve participirali tudi uporabniki sami. Župani so se celo zavzeli za organizacijo štiriindvajset urnega dežurstva. Opozorilo direktorice Edith Žižek Sapač o pomanjkanju zobozdravnikov nasploh in tistih, ki se vključujejo v dežurno službo pa so zavrnili z zahtevo, da morajo svojo dolžnost sodelovanja pri tem izpolnjevati tudi koncesionarji, ki so jim občine podelile koncesijo.

regija, pomurje, svet
Majda Horvat
Danes je zasedal svet pomurske razvojne regije

Na burni odziv pa je predvsem pri lendavskem županu Janezu Magyaru naletel poziv Aleksandra Jevška, župana MO Murska Sobota, da so občine bolj solidarne pri financiranju delovanja tistih društev, ki imajo sedež v murskosoboški občini, vendar imajo člane iz vseh občin in tudi delujejo na regijski ravni. Predlagal je, da se pri tem upošteva ključ števila članov društva iz posamezne občne. Po več pripombah, ki so bile podane na pripravljeno gradivo mestne občine in potem, ko je predsedujoči Stanko Ivanušič, župan Občine Razkrižje, poskušal oblikovati sklep, je Jevšek predlagal, da se v sklep zapiše le to, da se je svet pomurske razvojne regije seznanil s problemom. K temu so potem vendar dodali, da se seznam društev, ki s svojim delovanjem presegajo občinske meje, dopolni s podatki o društvih, ki jih bodo posredovale upravne enote.

svet-pomurske-razvojne-regije paliativni-center dežurni-zobozdravnik