vestnik

Občini Grad največ sredstev iz EU glede na število prebivalcev

I. B., 15. 10. 2018
Arhiv Občina Grad
Sredstva so na razpolago, da se črpajo, pravi županja Cvetka Ficko. 
Aktualno

Občina Grad je bila med letoma 2015 in 2017 najuspešnejša slovenska občina pri črpanju evropskih sredstev glede na število prebivalcev.

Skupno je občina v teh letih iz evropskih sredstev prejela nekaj čez osem milijonov evrov. Na prebivalca to znaša natanko 3.764 evrov. Kot poroča portal Siol.net, je bila Slovenija po podatkih ministrstva za finance pri črpanju sredstev iz EU-skladov najuspešnejša leta 2015, ko je bila med vsemi državami članicami na četrtem mestu. Ta sredstva pa so bila večinoma namenjena za ustvarjanje novih delovnih mest in druge projekte. Županja gračke občine Cvetka Ficko nam je povedala, da sta bila glavna projekta, za katera je šla večina sredstev, Vulkanija in pa Pomurski vodovod, kjer so bili skupaj z Gornjimi Petrovci nosilna občina. "Sredstva so na razpolago, da se črpajo. To je pozitivno za občino. So pa to daljši projekti, zato nekaj časa traja, da pride do realizacije. So pa to sredstva, ki bistveno pripomorejo pri finančni konstrukciji, saj si samo s proračunom manjše občine težje privoščimo večje projekta," je dodala Fickova.

Druga najuspešnejša pomurska občina je Dobrovnik

Druga najuspešnejša slovenska občina glede na število prebivalcev je Pivka, več kot tisoč evrov na prebivalca pa je prejelo 12 slovenskih občin, poroča omenjeni spletni portal. Med njimi so tudi občine Dobrovnik (1.405 evrov na prebivalca), Apače (1.099 evrov na prebivalca) in Gornja Radgona (1.039 evrov na prebivalca). Občina Grad je na skupni lestvici občin na 11. mestu. Se pa med skupna evropska sredstva uvrščajo sredstva, ki so bila prejeta preko državnega proračuna, neposredno iz strukturnih skladov Evropske unije in od drugih evropskih institucij.

Največ pomurskih občin prejelo od 300 do tisoč evrov

Več kot tisoč evrov na prebivalca sta iz evropskih sredstev med pomurskimi občinami prejeli le občini Grad in Dobrovnik. Naslednje so občine Črenšovci (895 evrov na prebivalca), Razkrižje (859 evrov na prebivalca), Kuzma (729,8 evrov na prebivalca), Radenci (706 evrov na prebivalca), Veržej (701 evro na prebivalca), Sveti Jurij ob Ščavnici (673 evrov na prebivalca), Velika Polana (634 evrov na prebivalca), Ljutomer (599 evrov na prebivalca) in Križevci (393 evrov na prebivalca). Med občinami, ki evropskih sredstev niso pridobile, so Šalovci, Hodoš, Gornji Petrovci, Cankova in Turnišče. Občini Murska Sobota in Beltinci sta prejeli manj kot 100 evrov na prebivalca, občine Moravske Toplice, Tišina, Puconci in Lendava pa med 100 in 300 evri na prebivalca.
črpanje evropskih sredstev pomurske občine
Kaj zdaj berejo drugi