vestnik

Občinske seje sta se udeležila le dva svetnika

M.V., 10. 7. 2020
YouTube
Četrta izredna seja občinskega sveta Sveti Jurij ob Ščavnici
Aktualno

Četrto izredno občinsko sejo v Svetem Juriju ob Ščavnici, ki je bila sklicana v sredo, je župan Anton Slana zaključil kot nesklepčno.

Udeležila sta se je namreč le dva svetnika, Alojz Štuhec in Janez Kosi. Dva svetnika sta sporočila, da bosta na sejo malo zamudila, ostali so svojo odsotnost opravičili. Med njimi so bili tudi svetniki skupine Naprej, ki so dve uri pred napovedano sejo poslali dopis, v katerem so obrazložili svojo odločitev.

Kot so zapisali, je bila četrta izredna seja sklicana, preden je potekel rok za javno razpravo na predlog proračuna Občine Sveti Jurij ob Ščavnici za leto 2020. Javna razprava je namreč začela teči 5. junija z objavo predloga Odloka o proračunu Občine Sveti Jurij ob Ščavnici za leto 2020 in trajala 30 dni, do 4. julija. Župan pa je četrto izredno občinsko sejo, ki se je izvedla v sredo 8. julija, sklical 3. julija. »S tem je bilo onemogočeno vlaganje amandmajev iz strani občinskih svetnikov in občanov,« so zapisali v dopisu.

občinska-seja-sveti-jurij-ob-ščavnici
YouTube
Četrta izredna seja občinskega sveta Sveti Jurij ob Ščavnici

V dopisu so svetniki skupine Naprej navedli svoje zahteve

Opozorili so, da je bil na 13. redni seji občinskega sveta občine Sveti Jurij ob Ščavnici, ki je bila 4. junija, med drugimi sprejet sklep, da se predhodno pripravi predstavitev obeh projektov vrtca članom občinskega sveta. »Ta sklep, ki je nujno potreben, se ni realiziral, kljub temu, da opozarjamo na to, da je pred odločitvijo, katero varianto vrtca in kako visoko zadolžitev bomo potrdili, potrebno obravnavati oba projektantska popisa. V kolikor ni izdelana PZI dokumentacija, je potrebno narediti natančno, primerljivo oceno na osnovi DGD načrtov,« so še navedli.

28fb7bcbd2ae2bf634aed53eff0bc9b0
Vida Toš
Na tokratni četrti izredni seji, ki je potekala v Kulturno upravnem središču, bi se, glede na predlagani dnevni red, svetniki seznanili z obema variantama izgradnje vrtca Sonček ter potrdili eno od variant.

Postavili so še zahtevo, da se pred naslednjo redno sejo občinskega sveta predstavita oba projekta izgradnje vrtca, dodatno s predstavitvijo investicijskih vrednosti v obliki projektantskega predračuna. »Na predstavitvi morata oba projektanta hkrati predstaviti svoj projekt občinskemu svetu, občinski upravi in nadzornemu odboru,« so jasni. Med zahtevami je tudi objava demografske projekcije za občino Sveti Jurij ob Ščavnici za obdobje 2020-2038, ki jo je izdelal Geografski inštitut Milka Kosa pri SAZU, za katero želijo, da se takoj objavi na spletni strani občine.
Zahtevajo pa tudi, da se iz osnutka Odloka o proračunu občine izvzame postavka za izgradnjo vrtca po varianti 2. »Skliče naj se redna seja občinskega sveta in potrdi proračun za leto 2020. V kolikor se vključi postavka za projekt izgradnje vrtca po varianti 1, se lahko gre takoj v razpis za izvajalca del in pričetek takojšnje izgradnje vrtca,« so še zapisali.

IMG_20200626_184545
Marina Vrbnjak
Svetniki skupine Naprej zahtevajo tudi, da se iz osnutka Odloka o proračunu občine izvzame postavka za izgradnjo vrtca po varianti 2. Na fotografiji sedanji vrtec Sonček, ki je premajhen za sprejem vseh otrok, ki varstvo potrebujejo.

Projektanti so jih čakali zaman

Na tokratni izredni seji bi se, glede na predlagani dnevni red, svetniki seznanili z obema variantama izgradnje vrtca Sonček ter potrdili eno od variant. Seje so se zato udeležili tudi direktor Progrina Mitja Žnidarič zaradi predstavitve druge variante vrtca, Janez Nared za predstavitev demografske ocene stanja v občini ter strokovni svetovalec za področje lokalne samouprave Boštjan Brezovnik. Predstavnica podjetja Ostan, ki je pripravilo prvo varianto vrtca, je sporočila, da je na poti. Župan je ugotovil, da seje zaradi nesklepčnosti ni mogoče izvesti, zato jo je zaključil.

V torek, 14. julija, je sklicana peta izredna seja občinskega sveta. Tokrat v dnevni red ni vključena predstavitev obeh projektov vrtca, temveč le sprejem predloga odloka o proračunu za leto 2020 in sprejem sklepa o začasnem financiranju od julija do septembra. »Ponovno opozarjam, da je sprejem Odloka o proračunu Občine Sveti Jurij ob Ščavnici za leto 2020 bistvenega pomena zaradi oddaje vloge za pridobitev nepovratnih sredstev za nadaljevanje projekta Nadgradnje vodovoda Sistem C  II faza in drugih pomembnih investicij,« je župan Slana zapisal v sklicu.

YouTube
Četrta izredna seja občinskega sveta Sveti Jurij ob Ščavnici
sveti-jurij-ob-ščavnici občinska-seja