vestnik

Obeležili 50. obletnico mature

vestnik.si, 16. 5. 2022
Osebni arhiv
osebni arhiv, obletnica mature
Aktualno

Generacija, ki je za vpis v Tehnično srednjo šolo Lendava opravljala sprejemni izpit

Nekdanji dijaki in dijakinje Tehnične srednje šole Lendava, ki so se na tej šoli izobraževali v letih od 1966 do 1970, so v soboto, 14. maja obeležila 50.obletnico mature. Zaradi epidemije koronavirusa so se namreč lahko s tem namenom zbrali šele dve leti pozneje. Šest jih je žal že pokojnih.

Zanimivost te generacije je, da so morali za vpis v šolo opraviti sprejemni izpit iz matematike in slovenščine. Opravljalo ga je 70 učencev, vpisalo se jih je 36, šolanje pa uspešno končalo 24 dijakov in dijakinj. Tretjina vpisanih je namreč bilo deklet. Za prosta učna mesta na šoli so se zaradi ugleda, ki ga je ta imela v širšem okolju, potegovali učenci, ki so prihajali iz  celotne pomurske regije pa tudi iz Hrvaške, strojni tehniki pa so bili takrat tudi zelo cenjeni in iskani.  

Štirje dijaki s te generacije so šolanje končali z odličnim uspehom in jim zaradi tega ni bilo treba opravljati mature, številni med njimi pa so se po končani srednji šoli vpisali na  študij na višjih in visokih šolah ter bili pozneje uspešni v svoji poklicni ter življenjski karieri.

obletnica matura tehnična-srednja-šola-lendava