vestnik

Oberejo 30 ton paradižnika na dan

Majda Horvat, 8. 5. 2018
Majda Horvat
Aleš Okorn, Martin Žigo in Kristjan Magdič (z leve), vodilna trojka podjetja Paradajz.
Aktualno

V rastlinjakih podjetja Paradajz v Renkovcih raste 320 tisoč sadik paradižnika, s katerih poberejo na teden od 110 do 150 ton zrelih plodov ali v povprečju okoli 30 ton na dan.

Vrhunec sezone naj bi dosegli predvidoma ta teden s količino približno 200 ton na teden. Ta se je časovno nekoliko zamaknila zaradi oblačnega vremena, ki je vztrajalo v marcu in v katerem je bilo 31 odstotkov manj sončnih ur kot lani. To se zdaj pozna pri začetnih količinah zrelega paradižnika, toda pozneje se to izravna. »Zdaj že vemo, da ne glede na to, ali je v nekem obdobju več oblačnosti, rastline na enaki površini dajo vedno približno enako količino pridelka,« je povedal Kristjan Magdič, prokurist.

Povpraševanje veliko

Paradajz je z letno proizvodnjo 4500 ton paradižnika največji slovenski pridelovalec te povrtnine, ki pa še vedno predstavlja le četrtino slovenske porabe. Slovenska letna poraba paradižnika namreč znaša od 18 do 20 tisoč ton in za približno četrtino te količine so kupci tudi pripravljeni plačati več za najboljšo kakovost. Povečano povpraševanje po domačem paradižniku najboljše kakovosti, ki ga pridelujejo v Renkovcih, je namreč bil tudi razlog za zadnjo naložbo podjetja v povečanje rastlinjakov za štiri hektarje, in zaradi česar zdaj tudi nimajo težav s prodajo. Ugotavljajo celo, da še vedno pridelajo na skupaj 8,5 hektarja pridelovalnih površin manj od povpraševanja. »Paradižnika imamo komaj dovolj za domače kupce, zato ga zdaj v sosednjih državah sploh ne ponujamo. Izvažamo ga le v poletnem času, ko je paradižnika dovolj po vrtovih in so ljudje na počitnicah,« je povedal Magdič. Proizvodnja za izvoz pa tudi ni njihova poslovna usmeritev, ampak bodo morebitno širjenje preko meja zasnovali na postavitvi rastlinjakov s tamkajšnjo proizvodnjo in za tisto okolje.


9f1900c3ff7b253ca05a631b3e6133fc
Majda Horvat
V predstavitvenem rastlinjaku si obiskovalci lahko ogledajo sto sort paradižnika.

Stara sorta

Podjetje Paradajz si letos obeta približno sedem milijonov prihodkov, v Sloveniji pa se še vedno najbolje prodaja paradižnik v grozdih, ki predstavlja tudi 85 odstotkov proizvodnje v Renkovcih, povpraševanje po ostalih sortah pa je manjše. V Renkovcih gojijo staro sorto paradižnika, ki sicer izvira iz Francije, vendar se v Sloveniji goji najmanj trideset let. Zanjo je značilno, da je bolj občutljiva in terja več skrbnosti pri vzgoji, pridelek pa je tudi manjši. Ob sorti pa na okus paradižnika vpliva še čas obiranja, torej ali se obira zrel na rastlini ali zelen, ter sončno vreme.


V proizvodnji v Renkovcih zdaj dela 85 ljudi, kar je dvajset več kot so jih imeli ob višku sezone prejšnja leta, vseh skupaj pa jih je z nekaj študenti sto. Ob kompleksu rastlinjakov stoji tudi demonstracijski rastlinjak, kjer zori sto sort paradižnika in kjer si obiskovalci lahko ogledajo način pridelave, ob njem pa je tudi nova trgovina, ki je zelo dobro obiskana. Ob prodaji v lastni trgovini pa podjetje uspešno prodaja tudi neposredno gostinskim lokalom v Ljubljani in Mariboru. V Ljubljani imajo lastno prodajno mrežo vzpostavljeno že tri leta, lani pa so jo začeli razvijati še v Mariboru.

022f193b70d00661f3df184116740754
Majda Horvat
Vodilna trojka podjetja Paradajz.


Z urejanjem dvorišča v Renkovcih podjetje Paradajz tudi končuje naložbo na tej lokaciji, ki je zajemala postavitev novih rastlinjakov s sistemi za ogrevanje v velikosti štirih hektarjev, demonstracijski rastlinjak in trgovino, katere vrednost je znašala štiri milijone evrov. Celotni proizvodni kompleks je zdaj velik devet hektarjev. Ob povečanju pridelovalnih površin pa je letošnja pomembna novost tudi zasaditev novih sort paradižnika.

Paradajz Renkovci