vestnik

»Obglavljena« beltinska župnija

Janko Votek, 14. 8. 2018
Nataša Juhnov
Beltinski kaplan Boris Kučko je premeščen za kaplana v Ljutomer. Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Burno dogajanje v murskosoboški škofiji – Namesto župnikov se zdaj selijo kaplani

Nadaljevanje s 1. strani

Je dekret ničen?

Po oceni cerkvenih pravnikov vizitacijski zapisnik ni dovolj za izdajo dekreta in bi moral škof začeti ustrezne postopke, v katerih bi moral dokazati morebitne nepravilnosti Benkoviču. Zato je izdan dekret po mnenju nekaterih cerkvenih pravnikov ničen. Tudi ni znano, kako so se škofje in nuncij odzvali na Benkovičevo pismo in priloženo dokumentacijo, kar jim je bil poslal pred zasedanjem konference. Po drugi strani pa se je župnik dolžan podrejati ukazom škofa. Ker se Benkovič ni uklonil, bo moral škof zdaj ubrati drugačno pot.
Kaplani pa po cerkvenem zakoniku nimajo take zaščite kot župniki. Najprej je bilo predvideno, da ob dveh kaplanih v Murski Soboti postane nov kaplan beltinski novomašnik Aljaž Baša. Ta bo očitno postal soboški kaplan. Bo pa premeščen za kaplana v Ljutomer beltinski kaplan Boris Kučko. Župnik v Ljutomeru bo postal soboški kaplan Goran Merica.
Vsa ta zgodba pa ima globlje ozadje. Gre za idejne razlike znotraj soboške škofije, ki so vse večje z bližajočo se stoto obletnico priključitve Prekmurja. Ni se mogoče znebiti občutka, da gre za radikalen ideološki obračun znotraj škofije. Ponovno so na udaru duhovniki, ki jim je blizu južnoameriška teologija osvoboditve, in Benkovič kot tudi Kučko sta blizu tej liniji ter doktrini in delovanju Cerkve, kot ju zagovarja sedanji papež Frančišek. Po drugi strani pa gre za obračun s krščansko socialno strujo med kleriki. Morda bo kdo rekel, da je Benkovič daleč od krščanskega socializma, a ima velik »greh«, povezan s krščansko socialno usmeritvijo. Z izdajo Spominov župnika Ivana Jeriča, ki so izredno kredibilen popis zgodovine priključevanja Prekmurja, je Jeriču dal pomen, ki mu v prekmurski zgodovini pripada. Poleg tega je bil Jerič prepričan krščanski socialist, izredno aktiven pri reševanju ekonomsko-socialnih problemov malih kmetov v Prekmurju in njihov zaščitnik pri prvi agrarni reformi po prvi svetovni vojni. S tem je stopil na žulj ortodoksni liniji klerikov, ki v tej zgodbi poveličujejo nekoga drugega.
Janko Votek
Niko Časar
Dekret o umiku beltinskega župnika Alojza Benkoviča iz beltinske župnije uradno ni bil preklican. Fotografija Niko Časar
Kaj zdaj berejo drugi