vestnik

Obiranje jabolk: Desetkrat večji pridelek od lanskega

J. V., 10. 9. 2018
Matic Sever
Tako bo pridelek jabolk po prvih evropskih ocenah večji za polovico (2,8 lansko leto in 4,4 milijona ton jabolk letos).
Aktualno

Sadjarji so zadovoljni s pridelkom, ne pa z odkupnimi cenami veletrgovcev z jabolki. Visoke rasti pridelka beležijo tudi sosednje države.

Obiranje jabolk je v polnem teku. Sadjarji so zadovoljni s pridelkom, ne pa z odkupnimi cenami veletrgovcev z jabolki. Razlog za nizke cene je nadpovprečen pridelek v celi Evvropi. Dober poznavalec razmer v evropskem sadjarstvu Iztok Keuschler nam je povedal, da razmere niso rožnate. Na ravni EU je pridelek za tretjino večji od lanskega. Slovenija bo po ocenah pridelala 60 tisoč ton jabolk, lansko leto smo jih samo šest tisoč. To je za desetkrat več. Realno bo pridelek nekaj večji od povprečne letine, ki je letos izjemna. Lansko leto pridelka ni bilo zaradi pozebe. Tudi del evropskih držav, ki beleži visoke indekse rasti pridelka jabolk je lansko leto prizadela suša.

Slovenija bo po ocenah pridelala 60 tisoč ton jabolk, lansko leto smo jih samo šest tisoč.


Kot kaže, suša v severni Evropi sadjarstva ni bistveno prizadela. Tako bo pridelek jabolk po prvih evropskih ocenah večji za polovico (2,8 lansko leto in 4,4 milijona ton jabolk letos). Visoke rasti pridelka beležijo tudi sosednje države.


Ob teh podatkih je Iztok Keuschler opozoril na ponudbo jabolk iz držav izven EU. Na našem trgu se že pojavljajo npr. srbska jabolka. Po njegovem mnenju je pri uvozu sadja niso problematične samo nizke dampiške cene tega sadja. Problem je kontrola kakovosti in kontaminiranosti jabolk. Nekatere države znotraj EU, predvsem pa tiste izven EU za zaščito še vedno uporabljajo sredstva, ki jih pri nas ni dovoljeno uporabljati več kot 15 let. Pri tem je potrebno upoštevati, da letošnje leto z vidika bolezni ni bilo ravno najbolj ugodno, saj je zaradi pogostih padavin bila potrebna posebna pozornost pri zaščiti pred boleznimi, zato bi potrošnik moral vedeti, kakšna zaščitna sredstva so bila uporabljena. Zato so napovedane cene za najbolj razširjeni sorti ajdared in jonagold med 17 do 20 centi nesprejemljive. Že samo strošek obiranja za kilogram jabolk se giblje med šestimi in sedmimi centi.

Shutterstock
Obiranje jabolk je v polnem teku.
jabolka kmetje obiranje jesen pridelek