vestnik

Obisk kupcev prvi dan po odprtju trgovin zadržan, Trgovinska zbornica poziva k odprtju trgovskih centrov

Vestnik, 5. 5. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah je ocenila, kakšno je bilo vedenje kupcev prvi dan po ponovnem odprtju trgovin in kako sproščanje ukrepov vpliva na člane zbornice.

V ponedeljek so se odprle trgovine s športno opremo, knjigarne, trgovine z oblačili in obutvijo, ki merijo manj kot 400 kvadratnih metrov. Lahova je na današnji tiskovni konferenci poudarila, da je bil včerajšnji obisk zelo zadržan, vendar so kupci prišli z velikim nasmehom in zadovoljstvom. "Kriza bo pustila globoke posledice v nakupnih navadah slovenskih potrošnikov, ki je bil že sicer varčen, zadržan in racionalen, zdaj pa bo še varčnejši," tako predsednica Trgovinske zbornice. Dodala je še, da bo varčnost v prihodnje odvisna tudi od učinkovitosti ukrepov, ki jih bo vlada pripravila za tretji paket ukrepov. 

Kupci so včeraj v pretežni meri upoštevali obvezne ukrepe, kot sta nošenje zaščitne maske in razkuževanje, trgovci pa so, tako Lahova pri tem že zelo zverzirani. Pri zbornici trenutno vlada zadovoljstvo, saj upajo, da bodo temu razrahljanemu ukrepu sledili še drugi. Lahova je še poudarila, da so po vzorcu Avstrije na vlado že naslovili pobudo za odprtje nakupovalnih centrov. Predstavila je še en vidik, ki bo vplival na navade potrošnikov. To je povečan obisk v spletnih trgovinah v času epidemije. Predsednica Trgovinske zbornice je že napovedala, da bo v prihodnje uspešen tisti trgovec, ki bo vzdrževal vse prodajne kanale, tako klasično kot spletno trgovino. 

lions 10
Stane Jerko
Mariča Lah, predsednica trgovinske zbornice Slovenije.

Prodaja v živilskih trgovinah je v času epidemije pomembno upadla, je na podlagi osebnih izračunov povedala Lahova, ki ocenjuje, da je upad prodaje več kot 15-odstotni. Tega ob predpostavki popolne normalizacije situacije, ki je še nekaj časa ne bo, ne bodo mogli nevtralizirati do konca tega leta. Še večji upad prometa pa beležijo v tehničnih trgovinah, ki so bile zaprte, njihovi delavci pa na čakanju.

koronavirus aktualno slovenija jelko-kacin
Kaj zdaj berejo drugi