vestnik

Ljubljanski gasilci obiskujejo vse gasilske domove v Prekmurju

Majda Horvat, 19. 7. 2020
PGD Sostro
Obisk pri PGD Nemčavci
Aktualno

Ker zaradi razmer ne bo slovesnosti ob 100-letnici društva PGD Sostro iz Ljubljane, njegovi člani z obiski po Sloveniji širijo idejo gasilstva in povezanosti.

Člani PGD Sostro iz vzhodnega dela Ljubljane so včeraj prišli v Prekmurje z namenom, da obiščejo gasilske domove vseh tukajšnjih gasilskih društev in se po možnosti tudi srečajo s svojimi kolegi. Včeraj so obredli pot, na kateri so poiskali 63 gasilskih domov, danes pa jih bodo še okoli 50. Ker je v Prekmurju skupaj več kot 200 društev, se bodo morali z namenom, da obiščejo vse, sem še vrniti. V spomin na ta srečanja pa tudi povsod naredijo fotografije.

sostro2
osebni arhiv
praznovanje 100-letnica počastili s povezovanjem Slovenije

Kot je povedala Manca Birk, članica ekipe, ki zdaj pohajkuje po Prekmurju, je ta obisk del njihove širše akcije, v kateri letos želijo obiskati vse kraje v Sloveniji, kjer imajo gasilski dom in delujejo prostovoljna gasilska društva. Na ta način želijo počastiti 100-letnico delovanja njihovega društva, saj slovesnosti, ki so jo načrtovali v ta namen, s parado v sklopu Gasilske zveze Ljubljana in veselico, zaradi širjenja virusa ne morejo izvesti. S popotovanjem pa tudi želijo navezati nove stike s člani gasilskih društev, ki skupaj predstavljajo najmočnejšo organizacijo v Sloveniji. "To je bila zamisel našega člana in rekli smo si, zakaj pa ne bi bilo tokrat malo drugače, če že ne moremo izvesti običajnega praznovanja," je povedala Manca Birk.

sostro5
PGD Sostro
Na pot po Sloveniji

Želijo si, da bodo člani, ki sami izbirajo, v kateri del Slovenije želijo iti in jo spoznati, obiskali vseh 1341 gasilskih domov. Je pa to dokaj velik zalogaj, tako časovno kot zaradi razdalj, še pove Birkova, vsekakor pa upajo, da jim bo to uspelo še letos. "Na ta način spoznavamo Slovenijo in širimo to našo gasilsko idejo združevanja ljudi in pomoči drugim. Gasilstvo je del Slovencev in je močen povezovalni člen v vsakem kraju. To spoznavamo tudi v tej naši akciji, s kateri na nek način povezujemo celotno Slovenijo, " je še dejala Birkova.

Osebni arhiv
Člani PGD Sostro na obisku pri kolegih v Črenšovcih
pgd-sostro 100-let gasilski-domovi prekmurje