vestnik

Obletnica v Rogašovcih: “V šoli je bilo nekoč težko, a vseeno lepo”

V. T., 5. 9. 2018
Vanja Juhnov
Nekdanji sošolci so se prvič, odkar so zapustili osnovnošolske klopi, srečali pred dvajsetimi leti, po treh desetletjih od svojega zaključka osnovnega šolanja.
Aktualno

Pol stoletja, odkar so kot sošolci zapustili klopi Osnovne šole Sveti Jurij na Goričkem. Spomini so še zelo živi.

Številni malčki so te dni prvič prestopili šolski prag, so se pa te dni srečali tudi sošolci in nekdanji osnovnošolski kompanjoni, ki so v šolske klopi sedli v šolskem letu 1959/60 in jih pred 50 leti že zapustili. Eden od sošolcev, ki je bil tudi pobudnik srečanja, Alojz Madjar: “Takrat nas je bilo 48 v obeh razredih - torej a in b - zdaj se nas je srečalo dvanajst. Naša generacija se je zelo razkropila, povsod - ne le po Avstriji in Nemčiji; prav zdaj je recimo telefonirala ena od sošolk, ki živi v Kanadi in ki se je opravičila, da ne more priti.”



Takrat, pravi Alojz, ki ima sicer tudi ženo, ki dela v šolstvu in opazuje tudi svoje vnuke, ki obiskujejo šolo, je bilo v šoli precej drugače: “Težko je bilo, veste, težje kot danes, a vseeno lepo. Že zato, ker smo bili mladi (smeh).” Kot pravi, so se nekdanji sošolci prvič srečali po treh, nato po štirih in zdaj torej po petih desetletjih, odkar so zaključili osnovno šolo. Novo in moderno šolo so si - nekateri celo prvič - imeli možnost tudi ogledati, saj jim je današnji ravnatelj omogočil obisk in ogled šole, ki stoji tukaj, kot je stala nekoč tista stavba učenosti, ki so jo obiskovali oni. “Zelo veseli pa smo bili, da je bil z nami tudi eden od razrednikov, Alojz Misleta,” je še povedal sogovornik in dodal, da se bodo morda zdaj naslednjič srečali prej, kot čez deset let, mogoče bodo svoja snidenja pripravljali celo vsakih pet let.

96dfe28e6c4cc27e3a14bad08e99e717
Vanja Juhnov
Nato spet čez deset let, 40 let od trenutka, ko so se razšli.

Srečanje osnovnošolcev Sveti Jurij Rogašovci