vestnik

Območje Mure, Drave in Donave prvo pet državno biosferno območje na svetu

Vestnik, 15. 9. 2021
Nataša Juhnov
Reka Mura
Aktualno

Mednarodni koordinacijski svet Unescovega programa Človek in biosfera je na zasedanju v nigerijski Abuji območje Mure, Drave in Donave razglasil za prvo pet državno biosferno območje na svetu, so sporočili z Ministrstva za okolje in prostor.

Območje, ki se razteza od Avstrije preko Slovenije, Hrvaške in Madžarske do Srbije, obsega 930 tisoč hektarjev ob 700 kilometrih rečnega toka omenjenih rek, postalo pa je uradno največje rečno biosferno območje v Evropi ter prvo na svetu, ki bo skupaj upravljalo pet držav. V več kot 129 je sicer že 714 biosfernih območij, od tega jih je 21 čezmejnih. 

dokležovje-reka-mura
Nataša Juhnov
Reka Mura

V času izrazitih okoljskih sprememb je to ohranjeno območje ključnega pomena pri varstvu pred poplavami in blaženju posledic podnebnih sprememb, za zagotavljanje pitne vode in rodovitne zemlje, vse bolj je prepoznano tudi kot območje rekreacije in oddiha ter gonilna sila trajnostnega razvoja, so še zapisali pri MOP. 

mura
Nataša Juhnov
Mura.

Ključni del tega pet državnega biosfernega omočja je v Sloveniji sicer Biosferno območje reke Mure, saj obsega največji ohranjeni kompleks habitatov poplavnih ravnic v Sloveniji, kjer je nastala tudi izjemna obrečna kulturna krajina. To območje je tudi biotsko eno najbogatejših v Sloveniji, saj je prisotnih veliko število redkih, nacionalno in mednarodno ogroženih habitatnih tipov in prostoživečih rastlinskih ter živalskih vrst, na območju Velike Polane ter med Radenci in Veržejem pa so ohranjeni mokrotni travniki.

mura drava donava biosferno-območje-mura