vestnik

Obnova čistilne naprave v Turnišču se lahko začne

vestnik.si, 11. 5. 2022
Občina Turnišče
čistilna naprava turnišče
Aktualno

Občina Turnišče je v sredo s podjetjem Esotech podpisala pogodbo o izvedbi rekonstrukcije čistilne naprave v Turnišču, ki čisti odpadne vode iz naselij Turnišče, Renkovci, Gomilica in Nedelica. Dela se bodo začela prihodnji mesec in trajala predvidoma do konca maja 2024.

Nova čistilna naprava bo temeljila na metodi MBBR, kar pomeni, da bo uporabljena sodobna tehnologije mehansko-biološkega prečiščevanja komunalno odpadnih voda z nosilci biomase. Sklenjena pogodba znaša skoraj 3,2 milijona evrov, dobro polovico teh sredstev bo prispevala država, preostanek Občina Turnišče z najemom dolgoročnega posojila ter iz občinskega proračuna. 

Z izboljšano kakovostjo prečiščevanja komunalne vode in povečano zmogljivostjo, s 4950 na 6000 populacijskih enot, bo naprava pomembno prispevala h trajnostnemu razvoju Občine Turnišče, spodbujanju ustvarjanja novih delovnih mest in boljšim pogojem za življenje ter posledično povečevanju števila prebivalcev.

Borut Horvat, župan Občine Turnišče, je ob podpisu pogodbe poudaril, da je obnova čistilne naprave izjemnega pomena za razvoj občino. Z njo prispevajo k varovanju okolja, z izvedbo projekta pa bodo v naslednjih letih zagotovili dobre pogoje za priseljevanje mladih družin ter razvoj gospodarstva, turizma in ostalih dejavnosti. Marko Škoberne, predsednik uprave Esotech pa je povedal, da so podpisa pogodbe v Turnišču zelo veseli. Poudaril je, da sta čiščenje odpadnih vod in priprava pitne vode osnovni dejavnosti v družbi Esotech na področju ekologije. Največ projektov  trenutno izvajajo na Hrvaškem, veliko pa delajo tudi v Sloveniji.

čn-turnišče rekonstrukcija esotech pogodba