vestnik

Obnova visokovodnega zidu v Gornji Radgoni

Marina Vrbnjak, 26. 7. 2019
Janko Rath
Z obnovo visokovodnega zidu pri Muri se bo zmanjšala poplavna ogroženost Gornje Radgone. 
Aktualno

V sklopu aktivnosti projekta goMURra, ki je del programa Interreg Slovenija-Avstrija, vanj pa je vključenih sedem projektnih partnerjev iz Avstrije in Slovenije, so se začele priprave za obnovo visokovodnega zidu ob reki Muri v Gornji Radgoni.

Celotna dolžina visokovodnega zidu je 719,15 metra, naročilo v vrednosti 897.563 evrov pa je ministrstvo za okolje in prostor, natančneje direkcija za vode, oddalo gradbenemu podjetju Pomgrad. Pogodba je bila podpisana konec maja 2019, dela pa naj bi bila izvedena do konca januarja 2020. Naročnik je za projekt goMURra, Čezmejni načrt za inovativno trajnostno upravljanje mejne Mure in izboljšanje obvladovanja poplavne ogroženosti, pridobil nepovratna evropska sredstva.
Dela zajemajo obnovo in zvišanje obstoječega zidu od mosta čez Muro do sejmišča ter utrditev temeljne pete, kar bo zmanjšalo poplavno ogroženost Gornje Radgone, ob tem pa je v načrtu tudi urbana ureditev neposredne okolice zidu. Predvideva se nova ureditev sprehajalne poti (ne le sanacija obstoječe).
Bilateralni projekt goMURra je bil odobren aprila 2018. Sedem projektnih partnerjev iz Avstrije in Slovenije bo v šestih delovnih sklopih zasnovalo in izvedlo ukrepe za izboljšanje upravljanja voda, ekološkega stanja mejne reke Mure in njenih pritokov ter za obvladovanje poplavne ogroženosti.
GORNJA RADGONA goMURra visokovodni most
Kaj zdaj berejo drugi