vestnik

Obrezali bodo najstarejša drevesa

Vestnik, 3. 10. 2018
MOMS
Park v Murski Soboti 
Aktualno

Prihodnji teden bodo v mestnem parku v Murski Soboti obrezovali najstarejša drevesa zaradi zmanjševanja potencialne nevarnosti, sporočajo z mestne uprave.  

»V prvi fazi se bodo obrezovale platana in sofora pri gradu, lipa pri ribniku in gaber, ker je sedaj primeren čas za obrez teh dreves. V drugi fazi v neolistanem stanju pa se bo opravilo še obrezovanje hrasta,« so zapisali v izjavi za javnost, kjer še pojasnjujejo, da se ti ukrepi izvajajo na podlagi pregleda stanja dreves v soboškem parka.
Kako so pregledali drevesa
»Ocenilo se je splošno zdravstveno stanje drevesa z uporabo vizualne metode VTA s tal in ob uporabi gumijastega kladiva, zabeležili so se splošni zaznamki glede razmer na obravnavani lokaciji, uporabil se je poglobljeni pregled stanja drevesa s tal, z uporabo specialne naprave rezistograf. Z napravo se v deblo naredi drobni izvrtek do dolžine 50 centimetrov s svedrčkom debeline 1,8 milimetra. Z rezistografom se lahko preveri in določi količina zdravega lesa in morebiten razkroj lesnih vlaken v notranjosti debla ali druge rastne nepravilnosti. Na terenu je bil izmerjen obseg debla na prsni višini, opravljena je bila ocenitev starostnega stadija drevesa, narejeni so še bili zaznamki o stanju korenin, debla, krošnje,« pojasnjujejo v mestni upravi.

Na podlagi strokovnega arborističnega pregleda stanja izbranih obstoječih dreves v parku je bilo izdelano strokovno mnenje. Podana so bila tudi priporočila in smernice za nadaljnje vzdrževalne ukrepe. »Obrezovanje dreves bo potekalo pod nadzorom arboristke Tanje Grmovšek, ki je tudi opravila pregled stanja dreves, podala smernice in ukrepe glede na stanje dreves in ki bo po opravljenem delu pripravila poročilo. Z vsemi deli je tudi seznanjen Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki izda soglasje za ta dela.«
drevesa park MURSKA SOBOTA