vestnik

Obsodba tihotapcev: Kurir in voznik padla med begom

Andrej Bedek, 14. 3. 2018
Nataša Juhnov
Turek Aslan Vedat (na levi) in Ukrajinec Refat Khalifov sta priznala, da sta bila del združbe, ki je begunce spravljala na zahod Evrope. 
Aktualno

Na zelo prefinjen način sta nameravala Turek Aslan Vedat in Ukrajinec Refat Khalifov 17. januarja skozi Pomurje in Slovenijo in dalje v Italijo spraviti 19 prebežnikov. Tisti dan se je Vedat peljal v izvidnico Khalifovu, ki bi moral iz hrvaške prestolnice na zahod stare celine spraviti tujce. 19 jih je bilo natovorjenih v tovornem kombiju.

Turek in Ukrajinec sta bila del mednarodne kriminalne združbe, ki ima nalogo spravljati ilegalne prebežnike na zahod Evrope. A v Stročji vasi pri Ljutomeru sta padla v policijsko zasedo.
Tujca sta po priznanju krivde dobila kazen devet mesecev zapora.

Ko so ju ustavili ljutomerski policisti, vmes se je zgodil lov za kombijem, se je Ukrajinec pognal v beg. Skočil je v reko Ščavnico, a se je naposled vdal. Nedavno ju je zato na kazensko odgovornost poklicala sodnica Natalija Pavlič Goldinskij. Pred obličje pravice pa ju je pripeljal okrožni državni tožilec Drago Farič. Klonila sta pod njegovimi dokazi in oba po priznanju krivde dobila kazen devet mesecev zapora.
Na predobravnavnem naroku sicer niso bile pojasnjene vse okoliščine. A po besedah Romana Zvera, komandirja Policijske postaje Ljutomer, je šlo za dobro organizirano mednarodno kriminalno združbo, v kateri sta oba obsojenca tujce pobrala na srbsko-hrvaški meji, nekateri so za prevoz plačali po 3.000 evrov, voznik pa je imel nalogo prepeljati jih do Italije. »Ukrajinski državljan je imel s seboj kar štiri mobilne telefone, po katerih je dobival navodila in zemljevide, iz kombija pa je odstranil sedeže, da je lahko vanj spravil 19 ljudi,« je nekaj podrobnosti že januarja razkril komandir.
tujec begunec kazen policija