vestnik

Obsodili tihotapca: Za 4.500 evrov prebežnike vozil v Italijo

ABE, 2. 10. 2018
Jure Zauneker
Policisti so včeraj na meji ujeli 11 tujcev. 
Aktualno

Policisti so včleraj na meji ujeli 11 ilegalnih prebežnikov. Na sodišču obsojen Romun, ki je avgusta letos skozi Pomurje tihotapil Azijce. 

Zaradi ilegalnega prehoda državne meje je bilo obravnavanih enajsttujcev, ki so Slovenijo prišli iz Hrvaške, so sporočili s Policijske uprave (PU) Murska Sobota.


Nelegalni prehodi meje so sicer po podatkih PU Murska Sobota v običajnih okvirih in ne kličejo po dodatnih ukrepih.Z ministrstva za notranje zadeve pa so sporočili, da z okrepljenim nadzorom na meji in poostrenimi ukrepi v notranjosti porast ilegalnih prehodov obvladujejo. Če bi se ti še intenzivirali, bodo vpoklicali v pomoč pomožne policiste.
Po podatkih Europola se je odprla nova migracijska pot iz Grčije prek Albanije, Črne gore ali Srbije ter Bosne in Hercegovine (BiH) na Hrvaško, nato pa v Slovenijo. Za zdaj se begunci in migranti v največjem številu zbirajo v mestih v BiH, preden se skušajo prebiti čez mejo na Hrvaško in v Slovenijo. Europol ocenjuje, da je v celotni regiji Zahodnega Balkana vključno z Grčijo »migracijski potencial, ki šteje približno 50.000 ljudi«.


V kesonu tihotapil 10 ljudi
Sodni epilog pa je dobil primer tihotapljenja tucev, ko sta 7. avgusta davčna uslužbenca mobilne enote murskosoboške finančne uprave med kontrolo ljudi in blaga na avtocestnem počivališču Pince pod drobnogled vzela 21-letnega Romuna, ki je vozil kombinirano vozilo Renault Master. Med kontrolo je voznik predložil račun za blago, ki naj bi ga prevažal, a sta se davčna uslužbenca kljub temu odločila za pregled blaga v kesonu. Ko je voznik odprl zadnja in stranska vrata, so bile vidne le plošče iz stiropora, ko pa sta davkarja odstranila tri zavoje stiropora, sta našla kovinsko ogrodje, prekrito z mavčnimi ploščami. Povzpela sta se na stiropor in pogledala čez kovinsko konstrukcijo, kjer sta opazila 10 ljudi, ki so se stiskali ob steni vozila. V tovornem kombiju je Romun nezakonito v Slovenijo prepeljal pet Indijcev, tri Irance in dva Pakistanca. Primer tihotapljenja nelegalnih prebežnikov so prevzeli murskosoboški kriminalisti, romunskega državljana so privedli do preiskovalnega sodnika in ta je zanj odredil pripor.


Romun je takoj priznal
Gheorgh Emilian Petrache, romunski državljan, je iz pripora prišel v razpravno dvorano murskosoboškega okrožnega sodišča. Na kazensko odgovornost ga je poklical sodnik Branko Palatin, obtožnico je spisala tožilka Desanka Novak, Romuna je po uradni dolžnosti zagovarjal odvetnik Alojz Draškovič. Petrache ni okleval in je sprejel kazen, ki mu jo je ponudila Novakova, če prizna krivdo; to je deset mesecev zapora, od katerega odštejejo čas, ki ga je prebil v priporni celici, kar je skoraj dva meseca. Dobil je še 400 evrov denarne kazni.
Obsojenec se je pokesal, da je v Romuniji v najet Renaultov tovorni kombi sprejel deset tujcev, ki niso imeli dovoljenj za prihod v Slovenijo, in jih nezakonito pripeljal v našo državo. Želel jih je spraviti v Italijo. Za nagrado bi mu vsak od desetih tujih državljanov plačal 4.500 evrov. To je bil njegov motiv, da je v nevzdržnih razmerah, ko se je živo srebro povzpelo krepko čez 30 stopinj, tovoril ljudi.

temno policija begunci tujci