vestnik

Od danes lahko izkažete interes za cepljenje proti covidu-19. Kako?

Vestnik, 8. 12. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Aktualno situacijo, povezano s koronavirusno boleznijo, v državi so na novinarski konferenci pojasnili vladni govorec Jelko Kacin, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in strokovni direktor UKC Maribor izr. prof. dr. Matjaž Vogrin.

Glede na število okužb po občinah je v ponedeljek najbolj izstopal jugovzhodni del države, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Krepijo se tudi žarišča v okolici Ljubljane, pa tudi Kranj je znova žarišče. Tokrat ni omenil nobene pomurske občine. 

Včeraj je bilo hospitaliziranih 136 pacientov, odpuščenih pa 86. Doslej je bilo odpuščenih 4050 oseb. V bolnišnicah je umrlo 47 oseb, v domovih za starejše pa 17, skupno je v ponedeljek umrlo 66 oseb. V domovih za starejše (DSO) je bilo včeraj med stanovalci potrjenih 223 okužb, med zaposlenimi pa 61. V domovih so včeraj zabeležili 17,5 odstotkov vseh okužb. O več kot desetih ozdravitvah so poročali iz DSO Idrija (10), DSO Gradišče (17), DS Rakičan (17), DSO Fužine (18) in Center Ormož (21). 

Največji porast pa je bil zaznam v DS Idila Jarenina (11), DSO Vrhnika (13), DSO Metlika (14), DSO Bežigrad (17), DSO Preddvor (18), Domu Danice Vogrinec Maribor (22) in Domu Tisje Šmartno pri Litiji (30). 

Strokovni direktor UKC Maribor je povedal, da se soočajo s povečanim številom hospitalizacij, zato je še enkrat državljane pozval k upoštevanju ukrepov. Drugi val je v kliničnem centru vsaj desetkrat močnejši od prvega, soočajo pa se tudi z odsotnostjo zaposlenih zaradi okužb ali karantenskih odločb. 

Minister Koritnik je predstavil aplikacijo, preko katere lahko izrazite interes za cepljenje proti koronavirusu. Da bi procesi potekali čim bolj gladko, ko bo cepivo na voljo tudi v Sloveniji, so na ministrstvu za javno upravo na podlagi prošenj ministrstva za zdravje in zdravstvene stroke pripravili vlogo za zbiranje predlogov za cepljenje. Najdete jo na portalu E-uprava, izpolnite pa jo lahko z uporabo e-identitete ali z ročnim vnosom podatkov. Minister poudarja, da je oddaja vloge preprosta in brezplačna, na voljo pa je od danes. Vsi, ki boste izpolnili vlogo, boste dobili tudi potrditev s strani NIJZ. 

Oddaja vloge je zaenkrat namenjena zbiranju informativnega interesa in informiranju teh oseb za nadaljnje postopke. Vsebinska pojasnila o tem, kako bo s cepljenjem, kakšna bo prioritetna lista pa bodo prišla s strani NIJZ in stroke, dodaja Koritnik. 

Boštjan Koritnik
STA
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Glede morebitnega zaostrovanja ali rahljanja ukrepov Kacin ni želel nič napovedati, dejal je le, da bo usklajevanje potekalo jutri. Dejstvo je, da se število okužb ne zmanjšuje, vlada pa bo po njegovem mnenju iskala kompromise. Še enkrat je dodal, da je bilo že večkrat omenjeno, da bi se lahko določene storitve začele izvajati, saj je vlada že pripravila podrobna priporočila. Omenil je frizerske salone, trgovine, javni promet, vendar poudaril, da morajo kompromisi o rahljanju ali zaostrovanju biti doseženi v sklopu vlade. 

jelko-kacin slovenija aktualno-stanje epidemija koronavirus