vestnik

Pomurske knjižnice se odpirajo naslednji teden, 4. maja še odprava omejitev v gostinstvu

Vestnik, STA, 29. 4. 2020
Jure Zauneker
Od ponedeljka bomo lahko spet posedali na terasah lokalov.
Aktualno

Danes lahko po vladni odločitvi vrata znova odprejo knjižnice, galerije in muzeji, znova so mogoče tudi storitve nepremičninskega posredovanja in dimnikarske storitve. V porodnišnicah pa je pri porodih od danes znova dovoljena prisotnost spremljevalca.

Pri porodu bo lahko od danes prisoten le en spremljevalec oz. spremljevalka po izbiri porodnice, pri čemer porodnica in spremljevalec ne smeta biti pozitivna na novi koronavirus ali imeti znake, ki bi kazali na bolezen. Prav tako bo moral spremljevalec upoštevati higienske ukrepe in razdaljo 1,5 metra od zaposlenih in površin, namenjenih zdravljenju, uporabljati pa bo moral ustrezno varovalno opremo.Po torkovi dopisni seji pa je vlada zvečer sporočila tudi, da se lahko danes znova odprejo knjižnice, galerije in muzeji, kjer je kljub zaprtemu prostoru storitev možno organizirati na način, da je onemogočen stik med obiskovalci ali je stik minimalen. A mnogim se čez noč ne bo uspelo zorganizirati in zagotoviti vse potrebne zaščitne opreme, da bi zjutraj lahko dejansko odprli vrata. Prav tako še niso dobili nobenih navodil. 

Iz Splošne knjižnice Ljutomer so že sporočili, da bodo vrata odprli v začetku maja. "Pripravljamo vse potrebno, da bo v skladu z navodili NIJZ poskrbljeno za varnost uporabnikov in zaposlenih," sporočajo. Lendavska knjižnica bo vnovič odprta od ponedeljka, 4. maja. V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota pa pravijo, da, ko bodo prejeli navodila in priporočila pristojnih institucij, se bodo pripravili na varno odprtje knjižnice. 

knjige knjiznica
Nataša Juhnov
Iz nekaterih knjižnic so že sporočili, da jih ne morejo odpreti čez noč in brez posebnih navodil.

Vlada je v torek že odločila tudi o težko pričakovani odpravi omejitev v gostinstvu, s ponedeljkom bo namreč mogoča strežba na terasah in vrtovih lokalov. Prav tako bodo mogoče storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev. Na današnji seji pa bo obravnavala načrt sproščanja tudi drugih ukrepov.

koronavirus ukrepi zdravstvo kultura nepremičnine
Kaj zdaj berejo drugi