vestnik

Odprte le nujne trgovine, javni promet zaustavljen

STA, Vestnik, 16. 11. 2020
Nataša Juhnov
Odprte so le nujne trgovine razen izjem.
Aktualno

Danes se začnejo izvajati še strožji vladni ukrepi za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, s katerimi bodo predvidoma vsaj 14 dni zaprte vse nenujne trgovine razen redkih izjem. Vnovič se po vzoru iz spomladanskega prvega vala epidemije ustavlja tudi javni promet.

Poleg živilskih trgovin bodo lahko odprte le prodajalne, ki večinoma prodajajo blago za osebno nego in čiščenje. Izjeme so lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, tržnice, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke in zavarovalniške storitve, pošta, dostavne službe ter servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles.

Iz prepovedi je izvzeto tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo. Niso pa izjeme prodaja oblačil, obutve in tehničnega blaga. Kot je razumeti iz vladnega odloka to veja tudi za trgovine, ki ostajajo odprte.

9080c819b0a9b8e59f80807e1a59dfe5
Nataša Juhnov
Murska Sobota, avtobusna postaja


Od ostalih storitev so izjema npr. dimnikarske, pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo, prisoten samo en izvajalec. Izjema so tudi gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, če je pri izvajanju zagotovljeno, da ni stika s potrošniki, trafike in kioski, osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Od danes je zaustavljen tudi medkrajevni, mestni in železniški javni promet. Še naprej pa je dovoljen prevoz na delo in z dela, ki ga organizira delodajalec, v enem vozilu pa se lahko na na delo vozi največ šest sodelavcev. Dovoljeni so tudi taksi prevozi.

Vsi ti ukrepi so predvideni za naslednjih 14 dni, potem pa bi lahko po navedbah pristojnih sledilo nadzorovano sproščanje.